400 Watt LED filmeseknek – bemutatjuk a Jinbei bicolor panelját

A Jinbei EFP-400 Bicolor LED panel a valaha volt legerősebb LED lámpa, ami nálam járt kipróbálásra. Ez ráadásul egy LED tabló, ebben a szegmensben még ritkább az ekkora teljesítmény.

A Jinbei EFP-400-at értelemszerűen fotósok és videósok egyaránt használhatják, de elsősorban filmeseknek lett kitalálva, hiszen a teljesítménye meglehetősen komoly egy LED-hez képest, nagyméretű, DMX-vezérlésű és brutálnehéz.

A 400W LED, az kb 3-4000W halogén teljesítménynek felel meg. Ez már az a fénymennyiség, amivel akár bevilágíthatunk egy ablakon keresztül úgy, hogy a beszűrődő napfényt fogjuk imitálni vele. Ráadásul nem lesz annyira kemény sem a fényünk, hiszen a tabló az átlagos LED tablóknál nagyobb, hasznos világító területe saját mérés szerint kb. 63x33cm.

A Jinbei EFP-400 építési minősége nagyon jó, erről árulkodik a 11kg-os tömege is. Masszív, tömör alumínium és jó minőségű műanyag az egész, emiatt masszív állvány is kell alá, nem elég egy átlagos nagyvaku alá való lámpaállvány. A rögzítést tekintve rámegy a sima, standard spigotra is, de filmes állványokra is rögzíthetjük. A tablót lehet billenteni, bár van egy szorítókar az egyik oldalán, de ezt kiengedve is olyan feszesen forog, hogy nincs is igazán szükség a kar meghúzására. A billentést szerencsére egy alsó és felső fogantyú segíti, így feszessége ellenére azért könnyen tudjuk mozgatni.

DMX vezérlési lehetőség

A hátulján találjuk a vezérlőket, egy pofás, megvilágított LCD kijelzőt, ami jól olvashatóan mutatja százalékosan a fényerősséget, és Kelvinben a színhőmérséketet. Ezek az értékek fehéren világítanak, ha finomhangolást szeretnénk végezni, és gombnyomásra zölden, ha nagyobb léptékben állítanánk. Leolvashatjuk még innen a wifi-, vagy DMX távvezérlés adatait: csatorna, csoport, aktiválás.

A tabló üzemeltethető dupla akkuról is, ez opcionálisan vásárolható hozzá, alaphangon azonban hálózati táplálású.

A világító felület szinte teljesen homogén, de legalábbis a LED tablókhoz képest abszolút, nyoma sincs a sok apró LED-pöttynek, ami közelről használva száz árnyékot vetne. Nagy dícséret ezért a Jinbeinek.

Homogén világító felület

A gyártó ad hozzá egy felpattintható, négyszárnyú fényterelőt is. Ez az egyetlen, amibe egy hangyányit bele lehet kötni, ugyanis egy kicsit vékony ahhoz képest, amennyire szorosan jár…vagy mondjuk úgy, túl feszesen mozgatható, emiatt hajlik. Ha kétkézzel hajtogatjuk, akkor nem lesz vele baj, de én lehet megküldeném WD-40-nel. 😀

A Jinbei EFP-400 Bicolor LED panel, ahogy a neve is mutatja változtatható színhőmérsékletű, 2700K és 6000K között tudjuk kis lépésekben 100K, nagy léptékre állítva 300 Kelvinenként a WB-t. 2700K-el bevilágítva egy szobába tényleg olyan az eredmény, mintha besütne a lemenő nap.

Ami a színhűséget illeti, viszonylag jól vizsgázott a Jinbei. 2700K-re állítva 2750K-t mértem, 5500K-t beállítva 5350-et minimum erőn, kb ugyaennyit 50%-os erőn, és 5650-5700-at 100% max erőre állítva. A tablónak tehát az erő állításával valamelyest változik a színhőmérsékelete is, de a szokásos +/- 100-150K-ben benne vagyunk.

Próbáltam tárgyfotózáson, ott egészen szűk rekeszértékeket lehetett használni még ésszerű állványos záridő, és kordában tartott ISO mellett is. Hogy számszerűleg említsem, ISO200, 1/25s záridő, f/9 rekesz, amivel helyes expót kaptam, miközben 100%-on ment a Jinbei, és kb 1-1,5 méterre volt a tárgytól.

Az alábbi képek videós beállításokkal készültek, ISO100, 1/60s, f/3.5, a fény távolsága a gyerkőctől kb. 3-3,5 méter.

A Jinbei EFP-400 Bicolor LED panel 400W e cikk írásakor 364.990 Ft-ért kapható a Mikrosatnál.

Similar Posts