Manfrotto pixi

Egy állvány amit mindenhova magaddal vihetsz…

… és magaddal is fogod!

Számomra mindig fejtörést okozott, hogy egy kirándulásra vagy egy nyaralásra milyen állványt vigyek magammal. Főleg egy repülős külföldi nyaralásnál ahol úgyis minden gramm számít és nem a fotós felszerelés élvezi az előkelő helyet, mondjuk a gyerkőc plüsseivel szemben. Persze az is fontos, hogy ez olyasvalami legyen ami biztonsággal megtartja a rákerülő gép – objektív párost.

Van egy nagyobb aluminium Manfrotto 190go állványom, amit szintén azért választottam, mert könnyű volt szállítani, négy szekciós, kicsire össze lehet csukni. De sok esetben még ez is nagynak bizonyult, főleg egy egynapos kirándulásnál.

Méret összehasonlítás – Manfrotto 190go vs. Pixi

Ekkor döntöttem úgy, hogy kipróbálom a Manfrotto extra pici PIXI állványát, ami egy kis gömbfejet is tartalmaz.
Az állvány teljes szállítási hossza nincs 20 cm (18.5 cm) és súlya mindössze 190 gramm!

Persze ez adja, hogy nem is lehet kihúzni 1,5 méter magasra, hisz a maximális magassága 13,5 cm. De a legtöbb esetben biztosan találni valami olyan tereptárgyat ami stabil alapot nyújt és megfelelő magasságból tudok fotózni.
Lehet ez egy nagyobb kő, szikla vagy egy korlát, ablakpárkány.

Éles bevetésen – Sony A7III + Zeiss 24-70 F/4

Sok esetben csak azért van nálam, mert egy erdei patakot, kis vizesést akarok hosszú záridővel fotózni, vagy egy családi képet ahol én is rákerülök a fotóra. Nyaralások alkalmával is sokakat zavarba hoz megkérni valakit, hogy csináljon egy képet vagy bennünk van a félelem, egy vadidegennek odadani a fényképezőgépünket, telefonunkat.
Jut eszembe telefon!
A Pixi gömbfeje egy sima menettel csatlakozik a fényképezőgéphez, de a Manfrotto gyártott a Pixi állványhoz telefonbefogó megoldást is. Így nem csak fényképezőgéppel, de telefonnal is könnyedén használható. (Akár szettben is beszerezhető).
A gömbfej rögzítése a Manfrotto logós gomb megnyomásával oldható fel, elengedve a beállított szögben rögzül.

Manfrotto Pixi és Pixi telefontartóval

Akik Instagrammra rendszeresen posztolnak magukról nekik is egy nagyon praktikus megoldás, én biciklizéshez is rendszeresen magammal viszem.
Egy videós bejelentkezést vagy videós posztot is nagy mértékben segít egy stabil állvány.

Telefonhoz, kisebb fényképezőgépekhez ideális (én egy Sony A7III és Zeiss 24-70 F/4 obival használom jellemzően), nagyobb DSLR gépekhez viszont érdemes a PIXI EVO-t választani. Illetve akkor is ha fontos, hogy a fényképezőgépet ne csak vízszintesen, de függőlegesen is lehessen használni.
Ez az egyetlen dolog amit az alap PIXI-ből hiányolok.

Pixi EVO II

Az EVO 20,5 cm szállítási hosszal és 260 gramm súllyal bír, maximális magassága 20 cm, mely a lábak kihúzásával érhető el, így a terpesztése is nagyobb lesz.
A lábak nyitási szöge két állásban is rögzíthető, így egy alacsonyabb és egy magasabb pozícióból is használható.

A Manfrotto Pixi és Pixi Evo állványok tényleg olyan kevés helyet foglalnak, hogy egy kisebb fotós táskában vagy hátitáskában is könnyedén elférnek.
Jó az a tudat, hogy mindig van nálad egy állvány amit bármikor bevethetsz!

A cikkben szereplő PIXI termékekről itt találsz bővebb infót:
Minden ami Pixi


Similar Posts