Flexibilis LED tablók

Ebben a cikkben az egyik kedvenc LED lámpa sorozatot mutatom be a Godox kínálatából.

A négy különböző méretben elérhető FL széria különlegessége, hogy egy hajtogatható szövet lapra kerültek a LED csíkok, melynek számos előnye van.
Egyrészt a fizikai mérete nagyon kicsi, magának a LED tablónak a vastagsága nincs egy centiméter. Egy kis stúdióban is praktikusan elfér. A világító felület feltekerhető, hajtható. A súlya is rendkívül csekély.

FL100 feltekerve

Négy különböző méret elérhető. FL60 (35×45 cm), FL100 (40×60 cm), FL150S (60×60), FL150R (30×120 cm).

Méret arányok

Felépítését nézve három fő részből áll a lámpa:
Flexibilis lámpa – ez maga a fénykibocsátó felület, egy szövet lapra LED szalagok vannak fűzve, melyek felváltva tartalmaznak 3200 és 5500 Kelvines ledeket.
Vezérlő – ez az egység rejti a működéshez szükséges elektronikát, kezelőszerveket, kijelzőt. Itt található a V-lock akkumulátor csatlakozás is.
Hálózati adapter – egy tápegység ami lehetővé teszi a hálózatról való működést

A lámpa legnagyobb pozitívuma az, hogy a teljes felületén egységes fényt ad ki. Ez különösen fontos a hosszú, keskeny FL150R változatnál. Ennek a típusnak a mérete 30×120 cm. Amikor egy Bowens bajonettes COB leddel szerelt lámpára teszünk egy hasonló méretű csíkboxot, akkor biztos, hogy a softbox széleinél érezhető fényveszteség lesz. Középen erősebb fényt kapunk, a tetején és az alján viszont gyengébb megvilágítást.
Ezzel szemben az FL150R, vagy bármely másik típus a sorozatból, a teljes felületén ugyanakkora fényt ad, hiszen nem csak középről jön a fény, hanem a teljes felülete világít.

A lámpák teljesítményére a típusjelzésük utal. Az FL150R és FL150S lámpák 150 watt (4300 LUX), míg az FL100 100 watt (3300 LUX) az FL60 60 watt (1800 LUX) teljesítményre képesek.

A lámpa kezelése tényleg borzasztóan egyszerű. A vezérlőn két nyomógombot és két forgógombot találunk.

A felső tekerőgombbal a fényerőt tudjuk szabályozni 10 és 100% érték között 1%-os lépésekben, az alsóval pedig a színhőmérsékletet 3300 és 5500 Kelvin között 100 kelvin lépésekben.
A színhőmérséklet állítás igazán praktikus, könnyedén igazodhatunk meglévő fényekhez.
Találunk még egy ki-be kapcsoló gombot és a GR/CH gombot a csatorna és csoport beállításokhoz, aminek a távvezérlésnél vesszük majd hasznát.

A távoli vezérléshez, fényerő és színhőmérséklet állításhoz használhatunk kézi távirányítót vagy telefonos applikációt is.

A LED panelt acél merevítőpálcás konzol feszíti ki, ezt egy dönthető karral tudjuk állványhoz rögzíteni, majd tetszés szerint pozícionálni.

Kiegészítőként minden mérethez vásárolható softbox, ami méhsejtrácsot is tartalmaz. A softbox tépőzárral csatlakozik a lámpatesthez, melyhez a diffúzort és a méhsejtrácsot szintén tépőzárral rögzíthetjük.
A softbox körülbelül 10 centiméterre növeli meg a lámpa mélységét, még így is csak töredéke a méret mint a hagyományos softboxos megoldású Bowens bajonettes lámpák.

Az FL LED lámpák szettekben is elérhetőek, softboxszal és egy olyan kettő az egyben állvánnyal ami boom-ként is használható. Mivel a lámpa súlya csekély szuperül lehet így használni.

A Godox termékek hivatalos magyarországi importőre a Mikrosat KFT. Minden Godox Stúdióvakura, LED lámpára, rendszervakura és rádióskioldóra 2 év garanciát vállalunk.

Képek

Similar Posts