manfrotto

Fotó állvány vásárlási útmutató

A fotós, videós állvány kiválasztása nem egyszerű dolog, sokan esnek abba a csapdába, hogy lecsapnak az első kedvezőnek tűnő ajánlatra, de hosszú távon (de lehet, hogy az első használatnál) kideről érdemes lett volna rögtön egy biztos és jó stabil állvány mellett dönteni.

Ez a cikk ebben ad iránymutatást!

AMIKOR ÁLLVÁNY VÁSÁRLÁSRA KERÜL A SOR KÉT FONTOS TANÁCSRA ÉRDEMES EMLÉKEZNI: SOSE VÁLASSZ NAGYOBB ÁLLVÁNYT, MINT AMIT HAJLANDÓ VAGY MAGADDAL CIPELNI, ÉS EGY ÁLLVÁNYOD MINDENKÉPPEN LEGYEN! EZ AZ ÚTMUTATÓ SEGÍT KIVÁLASZTANI A LEGJOBB ÁLLVÁNYT (VAGY ÁLLVÁNYOKAT) A SZÁMODRA, AMIVEL ELINDULHATSZ A KREATÍV FOTÓZÁSI FELFEDEZŐ TÚRÁDON.

Ami az ISO-t illeti, a modern kamerák marketingje már mindent ígér, többszörös ISO értékeket is, amelyek már annyira magasak, hogy nem is lesz szükséged állványra. Miközben élvezzük ezeknek a nagy ISO értékeknek az előnyeit ezek az újítások valóban azt jelentik, hogy kihúzhatjuk az állványt a fotózási kellékeink közül? 
Nyilvánvalóan nem! Nem számít, hogy mit hangoztat a fényképezőgép gyártó, nem fogunk tudni hosszú expozíciós felvételeket készíteni ha nem támaszkodhatunk egy állvány stabilitására. A nagyobb ISO értékeknek köszönhetően egyre több helyzetben már valóban kézből is megtarthatjuk a gépünket – de ez csak akkor működik, ha közép vagy nagy zársebességet szeretnénk használni. Ha 1/60 alá megyünk, akkor nagyon is hasznos ha a kezünk ügyében van egy állvány, ami segít elkészíteni azt a képet, amit elképzeltünk.

MIÉRT VAN SZÜKSÉGEM EGY ÁLLVÁNYRA?

A háromlábú állvány nem csak akkor fontos, amikor kevés a fény és a felvétel alacsonyabb zársebességet igényel. Akkor is a barátod lesz, ha – kreatív okokból – nagyobb rekeszt használnál, erős ND szűrőt tennél a gépedre vagy kis mélységélességet szeretnél elérni. Végül elengedhetetlen, ha kisebb zársebességet szeretnénk használni, hogy egy időszakaszt egyetlen képkockára rögzítsünk.

Hasonlóképpen, a stúdióban előfordulhat, hogy több fotót szeretnénk készíteni, amiken a tárgy pontosan ugyan ott helyezkedik el. Egy másik gyakori példa az, ha a fényképezőgépet többszörös felvételre szeretnénk használni, amit nagyon sokan használnak a time lapse felvételeknél.

AZ ÁLLVÁNY HASZNÁLATÁNAK ELŐNYEI

Az állványt nem lehet bekategorizálni, hogy az rossz fényviszonyokhoz jó, vagy stúdió eszköz, esetleg kültérre való. Az állvány a kreativitás eszköze, mert kibővíti a fényképezőgéppel elérhető eredményeket… még akkor is, ha néha nem is használjuk a fényképezőgéphez az állványunkat. Az állványokat nem csak arra használjuk – vagy nem csak arra kellene használni – ahogy megtartsa a kamerát.. Egyes fotósok például az állványukkal diffúz paneleket vagy derítőlapokat tartanak amikor virágokat vagy makró képeket fotóznak. Használhatóak vakukhoz vagy egyéb kiegészítőkhöz, akril lapokhoz, led panelekhez. Így a fotós sokkal szabadabban mozoghat és megtalálhatja a fotózáson a tökéletes szöget, ahonnan a képet el akarja készíteni.

Amint látható, az állványok olyan kreatív eszközök, amelyek könnyebbé teszik a fény kontrollálását, nem csak támaszt adnak a gyenge fényviszonyok között. Háromláb nélkül a legtöbb fénykép a múltból egyszerűen nem létezne. Sok olyan fénykép, amelyet dicsőített mesterek készítettek, mint például Ansel Adams, nem lett volna lehetséges állvány nélkül.

MELYIK A MEGFELELŐ ÁLLVÁNY A SZÁMOMRA?

Most, hogy meghatároztuk, hogy valójában mi is egy állvány, azt is tudnod kell, hogy nincs „egy állvány mind fölött”. Más szavakkal, valószínűleg több mint egy állványra van szükséged, amelyek mindegyike különböző fényképezési körülményekhez és felszereléshez igazodik. Sok fotósnak van egy állványa, amit állandóan magukkal hordanak, de attól függően, hogy milyen felvételeket szeretnél készíteni eltérő típusú állványokat szeretnél használni a különböző helyzetekben,

Ha a fotográfiában még kezdő vagy ne ess a legtöbb újonc közös csapdájába, hogy leveszik az első gyenge állványt a boltok polcairól, hogy elég lesz ez is. Ha komolyan gondolod a fényképezést, szükséged lesz egy állványra, amely egy alapvető tulajdonságot nyújt a hobbidhoz: stabilitást.

COMPACT ÁLLVÁNYOK

The A Manfrotto Compact jó választás, ha csak most kezdesz fotózni. Három modell közül választhatsz – Light, Action és Advanced – amelyek mindegyike különböző tulajdonságokat kínál. Így nem találhatsz kifogást, hogy milért hagyd otthon három lábú barátodat. Mindössze 800 g és 39 centiméter összecsukva a Compact Light a Manfrotto valaha kiadott legkönnyebben hordozható állványa, a tripod ami tökéletes társ lesz kis kompakt vagy tükör nélküli géped mellé, de akár egy belépő szintű DSLR-rel is használható közepes optikával.

Míg a Light modell csak 131cm-re nyitható, a Advanced verzió már 167cm-re emeli a kamerát és Advaced Gömbfejjel rendelkezik, ami tökéletes párja egy DSLR-nek standard zoom optikával vagy egy prémium CSC-nek. A két modell között helyezkedik el az Action, ami 155cm-re nyitható, és egy speciális fejjel felszerelt, amely fotós és videós célokra is kiválóan használható.

A Manfrotto Compact szériája remek kiinduló pont, hogy felfedezzük az állványok világát. A megfelelő modell kiválasztása nehéz dió, így hadd adjunk egy tippet: ha kompakt géppel fotózol de úgy gondolod, hogy később inkább nagyobb géppel szeretnél fotózni, akkor a Action vagy az Advanced modellt válaszd – ha hajnaldó vagy az extra súlyt magaddal vinni. Ha tudod, hogy okostelefonnál vagy kompakt gépnél maradsz a jövőben is, akkor a Compact Light a jó választás.

UTAZÓ ÁLLVÁNYOK

Az utazó fotósoknak mindig gondolniuk kell arra, hogy a lehető legkevesebb súlyt cipeljék, ezért érdemes megtalálni a legkönnyebb, legstabilabb állványt. A Manfrotto Befree széria jó megoldás, különösen, hogy a szénszálas és az alumínium megoldást is kínál. A szénszálas változat 100 százalékos szénszálas lábakkal rendelkezik, amelyek biztosítják a nagyfokú könnyűséget, szállíthatóságot és merevséget – mindezt egy termékben. Ez jó választás a tájfotózáshoz, mivel sok táj az utazáshoz kapcsolódik. Ez is az oka annak, hogy a Befree egyben egy kiváló utazó állvány és az egyik legjobb állvány a DSLR-ek számára.

Befree karbonszálas állvány súlya csak 1,1 kg de 142 cm-re nyitható ki. Összecsukva mindössze 40 cm. Az alumínium kivitel mindössze 1,4 kg és összecsukva 40 cm, maximális magassága pedig 144 cm. A rendkívüli hordozhatóság érdekében válaszd a Befree One-et, amely 32 cm összehajtva, 1,4 kg és 130 cm-re nyitható

PROFESSZIONÁLIS TRIPODOK

Sok pro fotós választ hasonló összeállítást választ: a Manfrotto 055 állványt X-PRO 3D fejjel. A 055-ös modell szénszálas kivitelben kapható, amely extra stabilitást és maximális szállíthatóságot biztosít a merev csöveknek és csökkentett tömegnek köszönhetően. A 055 alumínium változata akkor logikus választás, ha sokszor nem viszed magaddal az állványt. Összehasonlításként a 3 részes karbon állványsúlya 2000 g, míg az alumínium változat 2500 g-ot nyom. Ez csak állványra vonatkozik, a fej nélkül.

A 055-ös sorozatnak számos olyan tulajdonsága van, amelyek miatt sokoldalú kísérődként szolgálnak a kalandjaidhoz, akár a stúdióban, akár a helyszínen. A középső oszlop függőlegesen kihúzható, de vízszintesen is használható, amely pozicionálási és komponálási lehetőség tárházát nyitja meg,. A középoszlop elforgatásához le sem kell szerelni a kamerát. Az egyes lábszekciók blokkolásáért és feloldásáért felelős Quick Power Lock csatok könnyen nyithatók és zárhatók, még a kesztyűben is. Egyetlen kézzel lehetővé teszik az egyes lábak magasságának gyors és pontos beállítását.

Ezenkívül a 055 állvány minden lába függetlenül beállítható az előre beállított szögek bármelyikére, ami ismét jelentős pozicionálási szabadságot biztosít. Egészen földközeltől a maximális magasságáig megbízhatunk ebben a társban, aki sosem hagy cserben.

Rendelkezik egy forgó buborékos vízszintezővel a tetején és egy Easy Link csatlakozóval, amely lehetővé teszi, hogy egy karral vagy konzollal fotó- vagy videotartozékokat rögzítsünk az állványra. A 055höz ideális társítás a 3utas XPRO fej. Az X-PRO 3D fej egy egyedülálló fej, melynek visszahúzható karjai rendkívül kompakt méretet adnak szállításkor. A karok lehetővé teszik a fej pozíciójának finom szabályozását. A fej a pan és tilt irányokon súrlódás szabályozóval is rendelkezi, kiegyensúlyozva a kamera súlyát nagy segítség a finom beállításokhoz.

A 055 elérhető 3 és 4 szekciós verzióban, ezt a különbséget érdemes megemlíteni. Míg sokan a 3 szekciós verziót előnyben részesítik, mivel általában stabilabbnak és kevésbé hajlamosak a mechanikai problémákra, a 4 résznek egy előnye van: a lábak összecsukásával az állvány 54 cm lesz szemben a 3 szekciós verzió 63 cm-vel. Nyilvánvaló, hogy az alsó résznek kisebb átmérője van, amely – egyesek szerint – kisebb stabilitást eredményezhet, de az állvány zárt mérete mindig fontos tényező a felszerelés elcsomagolásakor. A 055 is kiváló utazáshoz, ha hajlandóak vagyunk cipelni és nagyszerű támogatást nyújt a tájképfelvételhez akár DSLR vagy CSC kamerával, akár hosszú optikák használatakor is.

Nem számít, hogy hány állványod van, mindig lesz egy olyan idő, amikor egy láb lesz minden, amire szükséged van. A monopod nagyszerű megoldás, és az XPRO Monopod+alumínium anyagával és 4 szekciós lábakkal a legjobb választás. Ez egy professzionális monopod, amely hosszú objektíveket is megtart és ideális a sport- és természetfotósoknak. Az XPRO Monopod örökölte a 190 és 055 állványok legjobb tulajdonságait, és ugyanazt a Quick Power Lock (QPL) lábzárendszert kínálja, amely erősen zár és csökkenti a remegéseket. A tetején egy fényképes monopod fejjel 234RC-vel párosítva maximális magassága 180 cm, így az egyik legjobb platform, amikor gyors és sokoldalú támogatásra van szükséged.

STÚDIÓ ÁLLVÁNYOK

Ha fotózáskor a stúdiódnál nem mész messzebb, akkor a Manfrotto 475B a te állványod. Alumíniumból készült, a 475B egy nehéz tripod a maga 5300g-jával, de ez azt is jelenti, hogy ideális stabilitást ad minden körülmények között. Habár egy nehéz állvány, de ez nem jelenti azt, hogy a lábak vagy a magasság állításában ne lenne ugyan olyan könnyen használható, mint társai: a fogaskerekes középoszlop biztonságos, precíz magasság-beállítást tesz lehetővé, még nagy terhelés alatt is (akár 12kg-ig), míg a lábak különböző szögekben rögzíthetőek a rugalmas pozícionálásért, illetve hogy a fényképezőgépet stabilabban megtartsa az állvány gravitációs középpontja felett.

A 475B stabilitásához hozzájárul a központosító merevítő rendszer, amely szimmetrikus vagy aszimmetrikus módon működtethető. Ez lehetővé teszi a lábak gyors elhelyezését ugyanolyan szögekben, vagy ha arra van szükségünk az egyes lábakat eltérő szögekben is rögzíthetjük, pl. ha csökkenteni akarja az állvány lábnyomát

VIDEO ÁLLVÁNYOK

Habár használhatunk különböző állványokat a videózáshoz néha szükségünk lehet arra, hogy kopromisszumot kössünk – ha egyszerre foglalkozunk fotózásssal és videóval, vagy ha a pro videóban mozgunk más állványra lehet szükségünk. Most viszont lássuk a Manfrotto MVK502AM-1, tradícionális alumínium ikerlábú video tripodját, ami professzionális tulajdonságokkal rendelkezik, mégis intuitív és felhasználóbarát.

A Professzionális Fluid Video Rendszer/Aluminium/Teleszkopikus Ikerlábbal – ahogy a katalgósuban szerepel a MVK502AM-1 kit egy fluid video fejből áll (75mm félcsészével) (az MVH502A-ből) és egy teleszkopikus ikerlábas állványból (MVT502AM-ből)

A MVH502A-t arra tervezték, hogy HDSLR kamerákkal vagy a legújabb cserélhető optikás kamerákkal használjuk. Pro tulajdonságai között megtalálható a változtatható fluiditás és ellensúly beállítás, tervezésekor a legnépszerűbb kamera modellek súlyát vették figyelembe, Easy Link csatlakozással is rendelkezik, hogy külső monitor vagy egyéb felszerelést erősíthessünk rá. A fej előre beállított ellensúlya 4kg, de teherbírása 7kg.

A fejet a Manfrotto MVT502AM tartja, amely teleszkopikus alumínium lábakkal rendelkezik, összecsukva a korábbinál is kisebb és könnyebb súlyú: az innovatív elliptikus profilú csövek és az újratervezett lábzárak különlegesen jó stabilitást és merevséget adnak.

UTOLSÓ MEGJEGYZÉS

Megtalálni a megfelelő állványt sokszor egy próba-szerencse folyamat, de reméljük az útmutató segít egy kiinduló pontot adni. Emlékeztetőül a tippek az állvány vásárláshoz:

  • Legyél tisztában azzal, milyen célra keresel állványt: fotós, videós célra vagy egyéb kiegészítőhöz?
  • Gondold végig, hol fogod használni és hogyan szállítod majd
  • Legyél tisztában a minimum követelményeiddel, hogy milyen típusú fejre van szükséged és milyen súlyt kell majd elbírnia

Sok fotográfus több állványt is használ. Egy tipikus „fegyvertárban” lehet például két monopod és egy normál tripod, így minden helyzetre készen állhat, különösen akkor, ha sokat gyalogol amikor jól jön a monopod.

Remélhetőleg találtál az útmutatóban segítséget, és sikerült átadnunk, milyen fontos kiegészítő az állvány egy fotós számára, és nem csak akkor, amikor kialszanak a fények. Nem csak egy egyszerű kiegészítő: a kreativitás határait tolja ki. Most, mikor a fotózás mind népszerűbb lesz, egy tripoddal igazán kiemelkedhetsz a tömegből.

Similar Posts