v860iii

Frissül a Godox V860 sorozata

A Godox most lítium-ion akkumulátoros rendszervaku sorozatát tette fejlesztői csapata elé és megalkotta a V860 vakucsalád 3. generációját.

A saját, egyedi akkumulátorral működő rendszervakuknak a Godoxnál már tradíciója van. Jó pár éve ráéreztek, hogy mennyivel több előnyt kínál a saját akkumulátor a hagyományos ceruzaelemes (AA akksis) változatoknál. Az első manuális rendszervaku (V850) még 2013-ban, majd a TTL képes változatot (V860) 2014-ben jelent meg saját akkumulátorral.

Bevezetés

Az egyedi akkumulátor előnye, hogy könnyebben kezelhető, csak egy akkumulátort kell tölteni, nem gurulnak szét a fotós táskában mint a ceruzaelemek. Sokkal több villanásra képes rendszervakunk egy feltöltött akkumulátorral mint a hagyományos változatok és a vaku újratöltési ideje is sokkal gyorsabb.

Bár a hagyományos ceruzaelemes vaku ára önmagában kedvezőbb, ha hozzávesszük azt is, hogy töltőre és (AA) akkumulátorokra is szükség van a működéshez, ráadásul ezeknél minimum egy tartalék garnitúráról sem árt gondoskodni, akkor már szinte nincs is összemérhető különbség az egyedi akkumulátoros rendszervakukhoz képest ahol a töltőt és egy akkumulátort az ár tartalmaz.

A V860III újdonságai

A vaku változtatásai elsősorban a külsőt érintik de azért vegyük szépen sorra:

LED segédfény
A stúdióvakukban ez alapfelszereltség volt a kezdetektől (halogén beállítóizzó), de a rendszervakuknál még ma is ritkaságnak számít a LED-es folyamatos fény. A Godox kínálatában a V1 vakuban jelent meg, ott a vakufejbe került, most a V860III-nál az előlapra, a lézeres segédfény fölé építették be.
A 10 lépésben állítható fényerejű segédfényt a gyártó a vaku fényének előjelzésére, modellezésére szánja, de valószínűleg gondolnak az egyre népesebb MILC fényképezőgép felhasználóira, mivel ezeknél a gépeknél a lézeres segédfény nem igazán segíti az élességállítást sötét helyzetekben.
A LED teljesítménye 2W, színhőmérséklete 5300 kelvin.

Godox V860III LED segédfény

Gyorszáras vakutalp
A fényképezőgép tetejére vakunkat a vakutalp segítségével rögzíthetjük, ez korábban egy rögzítőcsavar tekerésével valósult meg. Most az elődmodellhez képest ez is frissült és a V1 vakunál bevezetett gyorszáras rögzítéssel fixálhatjuk vakunkat. Ez egy elegánsabb és sokkal gyorsabb módszer a korábbinál.

Godox V860III gyorszáras vakutalp

Új kezelőfelület
A godox legnagyobb sikerét az egységeség hozta meg véleményem szerint, azaz anno egy kioldórendszerre építették fel a teljes vakurendszert. Most ezt az egységességet viszik tovább és a Godox V1 vakunál megismert kezelőfelületet adoptálták a V860 vaku új generációjába.
Azoknak akiknek több különböző vakuból áll világítástechnikai parkjuk, nagy könnyebbség ha ugyanazokkal a gombokkal találkoznak a megszokott helyen, így nem kell újratanulniuk a használatot minden egyes vakunál.

Godox V860III kezelőfelület

Dedikált mód választó
Egy új kapcsoló került a vaku oldalára, hogy még gyorsabban legyen lehetőségünk váltani a manuális és a TTL mós között.

Godox V860III Manuál / TTL váltókapcsoló

Új akkumulátor
Szintén az egységesség jegyében az akkumulátor is változik. Így most már a Godox V1, AD100 és most a V860III vaku is ugyanazt az akkumulátort használja.

Godox V860III akkumulátor

Vakufej dönthetősége
További rugalmasságot biztosít a még nagyobb mértékben dönthető vakufej. A V1 vakunál is nagyon tetszett, hogy a vakufejet egy bizonyos mértékig alaphelyzetből is hátrafelé lehet hajtani, anélkül, hogy azt körbe kellene forgatnunk. Most ezt itt is megkapjuk.

Godox V860III vakufej dönthetősége

… és ami nem változott

A V860III rendszervaku teljes TTL és HSS támogatást biztosít Canon, Nikon, Sony, Fuji, Olympus, Panasonic és Pentax vázakhoz is. Természetesen a hátsó redőnyre történő szinkron, FEC, FEB beállítások is elérhetőek.
A vaku teljesen kompatibilis a Godox rádióskioldó rendszerével (X1T, X2T, Xpro) és mint vezérelt (SLAVE) vagy vezérlő (MASTER) vaku is használható.

Godox V860III adóként és vevőként

A Godox V860III rendszervaku hamarosan elérhető a Mikrosat KFT-nél 2 év garanciával.

Similar Posts