godox_parabola

Godox fókuszálható parabola rendszer

Bevezető

A parabola softboxok és a hozzá tartozó fókuszáló rendszer a Broncolor és Briese cégeknek köszönhetjük. Anno a két cég között egy komoly szabadalmi jogvita is kialakult. Emiatt sokáig nem is próbált meg más gyártó ebből a speciális világítási szegletbe beleugrani.
Pár évvel ezelőtt viszont robbanásszerűen boldog boldogtalan parabolára hajazó boxokat és a hozzá tartozó fókuszáló rendszert kezdett gyártani. De mivel nem volt mögöttük valós mérnöki teljesítmény, sem komolyabb tervezés, a fényük meg sem közelíthette az eredeti Broncolor vagy Briese fényformálók fényeit.

Miben más a Godox új rendszere

Ők is elismerik, hogy nem egy új dolgot találtak ki, viszont azt ígérik, hogy a kemény munka meghozta gyümölcsét és egy valóban az elvártnak megfelelő parabola formát hoztak létre amely egyben biztosítja a szórt fényeket, a gyönyörű kontrasztot és a fókuszálhatóság szabadságát.

Godox Parabolic 88

Ez a kép jól szemlélteti, hogy mi történik a fénnyel attól függően hol helyezkedik el a parabola boxon belül.
Teljesen betolt állásban már túlmegy a fókuszponton, ilyenkor a kimenő fénynek van egy erősebb magja és a szélek lágyabbak. Amikor a fényforrásunk bekerül a fókuszpontba a kilépő fény teljesen párhozamos és emiatt egy kontrasztos, szinte teljesen éles peremű fénynyalábot kapunk.
Kifele mozgatva a fényforrást a szórodás egyre nagyobb és teljesen lágy, szórt fényt eredményez.

Használat közben

24 pálcás kialakítás

A magas száma a feszítőpálcáknak szinte teljesen kör formát eredményez ezzel is hozzájárulva a jobb hatékonysághoz, szebb, tónusosabb fényekhez.

Az megvan, hogy nyitható?

Manapság már azoknak a softboxoknak amelyek nem nyithatóak többnyire leáldozott, ráadásul egy ilyen sok pálcás rendszernél kinek lenne kedve az összerakással időt töltenie!?
A nyithatóságban itt is egy új megoldást ismerhetünk meg. A boxok mellé két kart is mellékelnek, melyek segítségével lehet kifeszíteni a pálcákat.

Nyitás egy mozdulattal

Kis méretű center adapter

A fókuszálórúd végéhez valahogy rögzíteni kell a vakunkat vagy folyamatos fényű lámpánkat, erre szolgál az az adapter amely jelenleg négyféle csatlakozással kapható (Bowens, Godox mini, Broncolor és Profoto). Az adapterek méretén csökkentettek, már nem a standard 144 vagy 152mm-es átmérőt használják, hanem lényegesen kisebb adaptereket így a komplett center adapter mérete is kisebb lehetett.

Center adapterek

Diffúzorok és Méhsejtrács

Bár a saját véleményem szerint a diffúzor használata pont a lényegét veszi el az ilyen fényformálóknál (ugyanígy a beautydisheknél is), ez nyilván hidegen hagyja a gyártót.
Két különböző áttetszőségű diffúzor is kapható lesz ezekhez a parabolákhoz illetve minden méretben méhsejtrács is.

Méretek és árak

Az új parabolarendszer négy különböző méretben kerül forgalomba.
158 cm / 128 cm / 88 cm / 68 cm

A parabolaboxok önmagukban és szettben, a fókuszáló rendszerrel együtt is kapható. A fókuszáló rendszer részelemei külön is megvásárolhatóak, ugyanúgy mint a diffúzorok és a méhsejtrácsok.

Az árak, hogy is mondjam, igazán szívhez szólóak lettek! Az ajánlott fogyasztói árak a következők:

Parabolic 68: 928 Euro
Parabolic 88: 1030 Euro
Parabolic: 128: 1240 Euro
Parabolic: 158: 1420 Euro

Parabolic 68 fókuszáló kit: 1240 Euro
Parabolic 88 fókuszáló kit: 1445 Euro
Parabolic 128 fókuszáló kit: 1650 Euro
Parabolic 158 fókuszáló kit: 1860 Euro

Összehasonlításképpen a Broncolor 177 cm-es Para rendszere 4700 Euro…

Similar Posts