Gömbfej vagy 3D fej

Fényképezőgépünk egyik leghasznosabb és legfontosabb kiegészítője a fényképezőgép állvány. A fotózás számos területén nélkülözhetetlen mint például az éjszakai képek készítése, tájfotózás, tárgyfotózás de még egy stúdió portré készítésénél is jól jöhet.
Fotós állványt nem minden nap vesz az ember, egy jó minőségű darab hosszú évekig vagy akár évtizedekig kiszolgál bennünket.

Az állvány azonban mit sem ér fej nélkül! A fej teszi lehetővé a fényképezőgép megfelelő irányba történő beállítását és rögzítését. A mindennapi felhasználásra a gömbfej és a 3D fej szokott szóba kerülni.
Létezik még panorámafej, gimbal, videófej, joystick fej és monopod fej is ezek viszont speciális feladatokra használhatóak.
Jelen cikkünkben a 3D vs. gömbfej örök dilemmájára próbálunk útmutatást adni.

Mi a gömbfej?

Manfrotto X-Pro gömbfej
Manfrotto X-Pro gömbfej

A gömbfej egy alapba helyezett „golyó” melyen van egy csatlakozási pont a fényképezőgéphez. A gömb szabadon tud mozogni szinte minden irányba. A gömb rögzítését vagy fellazítását, így a fényképezőgép pozícióját egyetlen csavarral tudjuk beállítani.

A komolyabb gömbfejeken található még két beállító / rögzítő csavar.
Az egyikkel a gömb mozgásának erőssége állítható azaz, hogy mekkora erő kifejtésével lehet elmozdítani a gömböt ha nincs rögzítve. A másik ilyen rögzítő lehet a tengely körüli elforgatás fixálása, ilyenkor nem a gömb mozog, hanem a gömbfej alapja fordul el a gömbbel együtt.

A gömbfejjel szerelt állványok nagyon gyorsan és egyszerűen használhatóak. A rögzítő gombok kicsik és kényelmesek. Hátrányuk viszont, hogy kevésbé pontosan beállíthatóak. Amikor a gömb mozgását rögzítő csavart feloldjuk a gömb szinte biztosan elmozdul.
Ezért is lehet hasznos a profi gömbfejeknél használt, gömb mozgásának erősségét beállító csavar.

Gömbfej előnyei

A gömbfej legfőbb előnye az egyszerű használat. Nincs más teendőd mint a fényképezőgépet ráhelyezni, feloldani a gömb mozgató csavart, beállítani a kívánt pozícióba és újra rögzíteni. Egyszerű kivitel könnyű kezelhetőséggel.

Nagyon egyszerű ráérezni a használatára, bárki könnyedén megtanulja.
Mivel nagyon gyorsan állítható előnyös sport, divat vagy vadon élő állatok fotózásához.

Gömbfej hátrányai

Hátránya, hogy kevésbé pontos. A gömb feloldásával a gömb szinte biztosan elmozdul, ezért finom, precíz beállításokhoz nem igazán ajánlott.

Mi a 3D fej?

Manfrotto XPRO 3D fej
Manfrotto Xpro 3D fej

A 3D fej két karral rendelkezik amelyek más-más tengelyt mozgatnak külön külön. Az egyik kar segítségével lehet a fejre tett fényképezőgépet előre, hátra dönteni, a másik kar segítségével pedig az oldal irányú döntés végezhető el. A 3D fejeknél is megtalálható az a rögzítő amelyikkel a fényképezőgép állvány középpontja körül forgatható el a fej.
Akár videózásra is használható.

Fizikailag mindenképp nagyobb mint egy gömbfej, ráadásul a fej beállításához szükséges karok kiállnak a fejből. Ezek a karok vagy kivehetőek a szállítás idejére vagy egyes típusoknál a hosszuk változtatható.

3D fej előnyei

Egyértelmű előnye a pontosság. Külön külön beállítható mindkét tengely, így ha az egyiken változtatunk a másikat nem zavarjuk vele.

3D fej hátrányai

Hátránya a bonyolultabb beállíthatóság, mivel külön, külön kell beállítani minden tengelyt. Ez több időt vesz igénybe ezért nem alkalmas gyorsan mozgó felvételek készítésére. Jól használható tárgyfotózáshoz, panoráma képek készítéséhez vagy akár videózáshoz is.

Melyiket válasszam?

A fentiek alapján célszerű aszerint dönteni, hogy mit fogunk túlnyomórészt fotózni.
Gyors mozgásokhoz (sport, vadállatok, divat fotózása, érdemesebb a gömbfejet választani, statikus témákhoz vagy ahol fontos a precíz beállíthatóság (tárgy, épület, tájkép fotózás), viszont inkább a 3D fej javasolt.

Mire érdemes még figyelni?

Terhelhetőség
Figyeljünk arra a választásnál, hogy a felszerelésünknek megfelelő terhelhetőségű fejet nézzünk. A gyártók mindig megadják vagy a biztonságos, vagy a maximális terhelhetőséget. Egy nagyobb DSLR váz egy komolyabb objektívvel akár 3-4 kg is lehet. A fényképezőgép fejeknél érdemes olyat választani ami a rákerülő maximális súly 2-3 szorosát képes megtartani.


Fényképezőgép csatlakozása
Az egyszerű fényképezőgép fejeknél csak egy menet található a fényképezőgép csatlakoztatására, ez macerás lehet, mert mindig le és fel kell tekernünk a fényképezőgépet a rögzítéshez. Ennél sokkal kifinomultabb ha olyan állványfejet választunk amelyik rendelkezik úgynevezett gyorscseretalppal.
Ez nem más mint egy kis fém talp (a fej része) amit a fényképezőgépünk állvány csatlakozásához tudunk rögzíteni, ez vagy a fejen kialakított sínbe csúsztatható vagy valamilyen bepattintós rögzítéssel rendelkezik.
Segítségével könnyen el tudjuk választani fényképezőgépünket az állványtól vagy több fényképezőgép használata esetén könnyedén tudunk az állványon a gépek között cserélni.

Manfrotto 200PL gyorscseretalp
Manfrotto 200PL gyorscseretalp

Vízszintező
Manapság már kevésbé lehet rá szükség, mivel a fényképezőgépek többsége rendelkezik a legprofibb vízszintezési visszajelzésekkel, de előfordulhat, hogy jól jön. A gömbfejeknél jellemzően egy vízszintező található, míg a 3D fejeknél tengelyenként egy, azaz 3 darab is.

3 darab vízszintező

Mindenképp érdemes jó minőségű állványt és állványfejet választani, sok bosszúságtól óvhat meg bennünket.
Nézd meg a világ vezető fényképezőgép állvány gyártó cégének kínálatát:

Manfrotto állványok és fejek –>

Similar Posts