Ha csak egy megbízható stúdióvaku kell – Mikrosat Digital 5R teszt

Méltatlanul kimaradt a repertoárból a Mikrosat zászlóshajó szériájának, a Digital R stúdióvaku családnak bemutatása. Pedig hány ember van, akinek nincs szüksége akkumulátorra, TTL-re meg HSS-re, és más „fenszi fícsörökre”, csupán néhány igáslovat szeretnének a stúdiójukba. Nekik ajánljuk a hagyományos, hálózatról üzemelő Digital R szériát, a Mikrosat „strapakancáit”.
Jómagam főként rendszervakukkal dolgozom, egy darab akkumulátoros stúdióvakum van a három rendszervaku mellett. Mikor kaptam egy megbízást legutóbb, hogy 70 képviselőjelöltről készítsek portrét egy nap leforgása alatt, tudtam, hogy a jelenlegi szettemmel gondban lennék. Ekkor a „Vakuszaki” mondá: „A Digital R-re leszen néked szükséged”. Kibéreltem hát két darabot a melóhoz, és a használatuk közben rájöttem, hogy mennyire igazságtalan, hogy ezek a vakuk nem szerepeltek még itt a blogon. Mindig csak a legújabb, legvagányabb technológiát toljuk itt, pedig ott a stúdió, a professzionális felhasználás, ahol az kell, hogy egy vaku pontosan villanjon, stabilan működjön és bírja a kiképzést hosszú évek után is.

Ez az 5 év garanciával rendelkező Digital R széria, melynek létezik 300Ws, 500Ws és 1200Ws teljesítményű tagja is, továbbá megtalálhatunk a kínálatban fejgenerátoros, és boomvakukat egyaránt (utóbbi csak 1200Ws teljesítménnyel érhető el). Ezek rendszerben is képesek működni, amit sajnos nem állt módomban kipróbálni, de vezérelhetők kioldóval, PC/Mac szoftverrel, okostelefonos applikációval, vagy akár a másik vakuval.

Az 5 év garancia a villanócsőre is érvényes.

A Digital R specifikációit tekintve elmondható, hogy kellően nagy teljesítményátfogással bír, a kijelzőn látható értékek szerint 1.1-től egytizedenként 8.1 értékig (miért nem 1.0-től 8.0-ig?) szabályozhatjuk a vakut, ez 1/1 és 1/128-ad teljesítményt jelent a két végen, vagyis 8 FÉ a teljesítményátfogás.
A vaku a kijelzőn rekeszértéket is képes mutatni, ha betápláljuk a munkarekeszt a vakuba az első fényméréskor, utána ha állítjuk a teljesítményt, a vaku mutatni fogja a szükséges rekeszértéket, nem kell minden alkalommal fényt mérnünk, vagy számolgatnunk.
Villanási időt tekintve minimum erőn 1/2200s, max erőn 1/1500s eredményt kapunk, ami az átlagosnál jobb, így ha fröccsenő vízcseppeket nem is tudunk kimerevíteni, de egy ugráló, haját dobáló modellel jó eséllyel nem lesz problémánk.
Stabilitás tekintetében a villanások egyformák és állandók, a színhőmérséklet a teljes erőtartományban 400K-t változik a két véglet között: minimum erőn 5200K körüli, max erőn 5600K körüli. Átlagos úgy gondolom. Ezt nem hitelesített szürkekártyán mértem, csak a lenti képen látható szürkére festett falon, ami nyilván nem túl szakszerű, de nem volt kéznél szürkekártya a teszt során, arra viszont megfelelt, hogy a min. és max. erő közötti eltérést megnézzem. Ja és teszem hozzá némileg már leharcolt, sokat látott bérvakukról beszélünk, erről lesz szó később.

Ha olyan munkánk van, hogy a lefotózott tárgyat vagy modellt maszkolni kell, vagyis ki akarjuk cserélni mögöttük az eredeti hátteret, akkor is megkönnyíti a dolgunkat ez a vakuszéria. Lehetőség van a Digital R rádióskioldót oly’ módon beállítani, hogy a különböző csoportokban elhelyezett stúdióvakuk különböző exponálásra villanjanak. Amennyiben a témánk és a kamerán kellően statikus volt a két expozíció alatt, lehetővé válik a fehér háttér előtt két expozícióból lefényképezett téma egyszerű körbevágása, miután az egyik képen egy fekete-fehér sziluett lesz. Mindezt segíti a processzorvezérelt, modern technológiájú feltöltés is, mely révén a vaku teljesítménytől függően 0.8-1mp alatt képes feltölteni max erejű villantás esetén. Tesztem alapján én is ennyit mértem a Digital 5R vagyis az 500Ws-os vaku esetében, 1/2 erőre állítva pedig közel azonnali a feltöltés. Próbáltam a Sony A7R III-mal sorozatlövéssel is tesztelni, de sajnos a lassú sorozatot se tudta lekövetni pontosan a vaku, ami a Sony esetében 3fps. Szóval a maszkolást azért ne sorozatra állítva lőjük, de manuálisan exponálva jó lesz az eredmény.
A Digital R vakuk 1000W halogén beállítóizzót is fogadni tudnak. A modellfény is tized értékenként szabályozható, a tekerő megnyomásával pedig váltogathatunk a min. és max. erő között, illetve ki is kapcsolhatjuk a modellfényt. A vakuvillanás idejére a modellfényt beállíthatjuk úgy is, hogy a villanás előtt közvetlenül kikapcsoljon (CON jelzés a PROP gomb hosszú megnyomásával), így nyitott rekesznél a halogén-fény nem színezi el a képünket sárgásra.

A vaku felépítése egyébként masszív, a ház teljes egészében fémből van, kivéve a hátsó burkolatát, hűtőventillátor is dolgozik benne, a gombok jól használhatók és strapabírók.

A vaku kijelzőjén több adatot is látunk, vakuteljesítményt, modellfény teljesítményt, a fotocella (CELL), a hangjelzés (SND) és a teljesítményarányos modellfény (PROP), illetve a villanáskor kikapcsoló modellfény (CON) kijelzését. Láthajuk még ugyanitt a rekeszskálát, amiről fentebb már értekeztem, illetve az aktív vakucsoportot és rádiós csatornát, amennyiben csoportokba szedve vezéreljük a vakukat.
Az XB gomb megnyomásával egy státuszt láthatunk a vakuról, ahol jelzi, hogy hány villanás van benne. Hosszan nyomva állíthatjuk a vakucsoportot egyébként. De térjünk csak vissza a villanásszámlálóra egy kicsit.

A nálam lévő vakukból az egyikben 110.000 villanás volt, a másikban 112.000. Ezzel el is érkeztünk a megbízhatóság részhez. A számok meggyőzőek.

Több hazai bérstúdió is a kezdetektől fogva Mikrosat vakukkal dolgozik nagy megelégedéssel, legutóbb pedig Nánási Pál cserélte le a Mikrosat vakuit 10 év használat, és vakunként több mint 1.000.000 villantás után, melyeket felújítva, átvizsgálva ajánlottunk fel ősszel a Bátor tábornak szánt jótékonysági aukció keretében.

Ha tehát egy, vagy több megbízható „workhorse” stúdióvakura van szükséged, mely rendelkezik a modernebb technológiákkal, de nincs tele általad sosem használt, feláras extrákkal, akkor ne keresgélj tovább, a Digital R széria kell neked! A cikk írásakor 185.000 és 338.000 Ft között érhetők el teljesítménytől és konstruckiótól függően, vagyis az áruk abszolúte barátságos.

Similar Posts