Órafotózás

Hogyan világítsunk be egy órát?

Jó mosolyogtam ezen a videón, melyet Phillip McCordall készített és töltött fel a YouTube-ra. Mintha a nagypapám készítette volna a saját kis webkamerájával. Mulatságos ez így a mai világban, amikor már a werkvideók is magas színvonalon készülnek. Ugyanakkor ez bizony egy nagyon hasznos videó. Phillip McCordall egy többszörös díjnyertes reklámfotós sok-sok év tapasztalatával. Az alábbi videón azt mutatja be, hogy kell bevilágítani egy erősen tükröződő felületű aranyórát. Mivel a bevilágítás több mint egy órát vett igénybe ezért csak az elejét és a végét látjuk, de akiben van egy kis fantázia, ki tudja találni a többit. Nem kell ide más csak egy softbox főfénynek, és egy irányított fény azokra a derítőlapokra, fóliákra és vékony maszk-csíkokra amivel aztán játszani kezdünk, hogy visszatükröződjenek az óra felületén. Mi meg persze rengeteg állvány, kar, csipesz, és mindenféle rögzítő-tartó eszköz. A tükröződés működését McCordall bemutatja azáltal, hogy az óra fölött mozgatja a softboxot, így látjuk hogyan változik a becsillanás az óra koronáján, végül pedig láthatjuk a teljes set-upot, amint McCordall egyenként bont le és mutogat, hogy melyik mit csinál.

Az órafotózás az egyik legnehezebb műfaj, itt sem kapunk konyhakész recpetet, mert nincs. De az elvet megérthetjük, és mosolyoghatunk egy jót a nagypapás stíluson.

A videó előtt még idézném McCordall válaszát egy videó alatti kommentre:
Komment: „Jézusom, ez túlontúl komplikált és egyáltalán nem profi megoldás!”
McCordall válasza: „Mint top kategóriás reklámfotós, több mint 20 díjnyertes reklámfotóval a hátam mögött biztosíthatlak afelől, hogy az igazi profik így csinálják. Ez az egyetlen módja annak, hogy megindokoljunk 6000 dolláros díjazást képenként.

Egy kevésbé komplikált megoldásnál két verzió lehetséges: A) nem működik, B) max 100 dollárt kapsz érte.”

Aranyóra fotózása toronylánc nélkül 🙂

Similar Posts