Milyen előnyei vannak a LED beállítófénynek a stúdióvakukban?

A stúdióvakuk egyik legpraktikusabb tulajdonsága, hogy rendelkeznek beállítófénnyel vagy más néven modellfénnyel. Segítségével iránymutatást kapunk a keletkező fények és árnyékok milyenségéről, mértékéről, mivel a vaku villanása csak egy pillanatig tart, csak arra hagyatkozva elég nehéz és időigényes lenne a kívánt fényeket beállítani.

A MIKROSAT logó is ezt ábrázolja itt a bal felső sarokban, egy stúdióvaku stilizált képe, a kölső fehér kör a vakucső, a középső sárga a beállítófény. Tehát nem tükörtojás. 🍳

Ebben nyújt segítséget a beállítófény. Ez egy folyamatosan világító fényforrás jellemzően a vakucső közepében elhelyezve. Kezdetben ezek a hagyományos körte izzók voltak, majd folyamatosan nagyobb teljesítményű halogén izzók kerültek a vakukba. Típustól függően a legelterjedtebb megoldások a hagyományos E27 foglalatú dupla üvegbúrás 150 vagy 250 watt teljesítményű vagy a komolyabb vakukban a tűlábas (G6.35) foglalatú 300, 650 vagy akár 1000 watt teljesítményű halogén izzók.

A halogén izzóknak több hátránya is van, mindamellett, hogy fényük teljes színspektrumú, sokat fogyasztanak, sok hőt termelnek, színük sárgás (2700 – 3200 Kelvin), viszonylag rövid élettartamúak (14 – 200 óra) és érzékenyek a fizikai behatásokra.

A LED előnyei

  • Kis fizikai méret
    Nem lóg ki a vakuból, ezért gyakorlatilag nem is sérülékeny, nem fogod leverni a fényformálók cseréje közben
  • Nincs hőtermelés
    A LED-ek sokkal kisebb hőt termelnek mint a hagyományos izzók, nem kell aggódnod, hogy a fényformálóid kiégnek, megsérülnek. Bátran használhatsz méhsejtrácsot alapreflektoron is vagy egy szűkítőt is tehetsz a vakudra miközben folyamatosan akár teljes fényerővel világít a modellfényed!
  • Hosszú élettartam
    Nem kell többet azon gondolkodnod, hogy legyen nálad tartalék beállítóizzó, vagy folyamatosan vásárolnod az izzókat mert kiégnek.
    A LED-ek élettartama több ezer óra, ami a vakuk kicsit magasabb árat hamar visszahozza azzal, hogy nem kell csereizzókra költened.
  • 5500 Kelvin színhőmérséklet
    A halogén izzóknál gyakran felmerülő kérdés, hogy lehet e „fehérebb” színű változatot kapni, de ott sajnos a maximum 3300-3500 kelvint jelent ami még mindig sárga és minél magasabb a színhőmérséklet, jellemzően annál rövidebb az élettartam is.
    A LED-es beállítóizzóval rendelkező stúdióvakuknál az 5500K a jellemző, egyes akkus stúdióvakuknál pedig a változtatható színhőmérséklet is megtalálható.
  • Nem érzékeny a fizikai behatásokra
    A halogén izzóknál gyakran előfordul, főleg ha meleg az izzószál és kap egy ütést például eldől a vaku, hogy azonnal elszakad az izzószál és tönkremegy az izzó.
    A LED-ek erre nem érzékenyek, nem sérülékenyek.
  • Kis fogyasztás
    Energiatakarékossági szempontból is igencsak gazdaságosak, mivel 8 – 10-szer kevesebbet fogyasztanak mint a halogén izzók. Egy 10 W-os LED, mint ami a Godox MS300V vakuban is található körülbelül egy 100W teljesítményű halogén izzót képes kiváltani.

Ezek mellett ugyanúgy mint a halogéneknek a teljesítménye szabályozható, viszont kevésbé érzékeny arra ha úgy állítjuk be vakunkat, hogy a modellfény kikapcsoljon a töltés idejére, ezzel adva nekünk egy vizuális visszajelzést. A halogének élettartama ettől is jelentősen csökken, hogy folyamatosan, villanásonként ki-be kapcsol az izzó.

Hátrányok

Hátránynak talán annyi mondható el, hogy a LED egy lapos felületről világít csak előre, nincs oldal irányú fényterjedése, ezért talán nem tökéletesen tudja lemodellezni a vaku által létrehozott fényt.

Mely Mikrosatnál kapható vakuknál érhető el?

Jelenleg a Godox MS300V, DP400III-V, DP600III-V, DP800III-V, DP1000III-V és a QT széria.
Itt találod a webshopban vagy gyere el üzletünkbe és próbáld ki személyesen!

Mikrosat Kft, 1141, Budapest Vezér utca 106-108.
Tel.: 06 1 4609424

Similar Posts