Softbox nyitás egyetlen mozdulattal – 1click

Aki a fotózásban eljut odáig, hogy a világítás felé kacsintgasson, előbb vagy utóbb találkozik a softboxokkal.
Ezek a fényformálók, bár jó ideje velünk vannak, az évek során nem sokat változtak. Kezdetben csak olyan softboxok voltak melyeket össze kellett rakni, sok esetben ez nehézséget jelentett, mert az erős acél merevítőpálcák nehezen akartak a helyükre kerülni. Egy fotózáson a legtöbb esetben nincs idő hosszas előkészületekre, ezért jó ha az időnket nem ezen fényformálók összeállításával töltjük.

A gyártók felismerték ezt a problémát és megjelentek a nyitható megoldású softboxok. Hamar nagyon népszerűek lettek, mert bárki könnyedén tudja nyitni és összecsukni őket, az összeállítási idő gyakorlatilag néhány másodpercre rövidült. Most egy olyan softboxot mutatunk be ami még egyszerűbbé és még gyorsabbá teszi a nyitást.

A One Tik egy új nyitható nyolcszögletű softbox (octobox) család mely négy tagból áll.
A két kisebb méretű változat 50 és 60 cm átmérővel rendelkezik és rendszervakukhoz optimalizált. Cserélhető csatlakozásának köszönhetően használható a hagyományos téglalap fejű rendszervakukhoz, a Godox V1, Ad100 vagy a Profoto A1 vakukhoz is és még a Nanlite Forza 60 LED lámpákkal is.
A softbox része az állványrögzítő felfogatás is, melybe színkorrekciós szűrők is tehetők.

A két nagyobb változat 90 és 110 cm-es méretekben létezik. Ezek már stúdióvakukhoz és LED lámpákhoz optimalizált csatlakozással érkeznek. A softbox tartozéka egy Bowens bajonettes adapter, mely szintén könnyedén cserélhető.

A nyitás

Az új nyitási megoldás tényleg nagyon innovatív! A softboxot a tokból kivéve lapra hajtva kapjuk, semmi más teendőnk nincsen mint a félbehajtott gyűrűt a helyére kattintsuk. A termék neve is ebből jön nincs más csak egyetlen kattintás, „One Tik”.

A softboxba külső és belső diffúzor is helyezhető, a belső patentekkel, míg a külső tépőzárral rögzül. A kinyitás a helyükre tett diffúzorokkal is lehetséges, nem kell őket külön kiszedni.
A softbox szövet anyaga egy érdes felületű nagyon könnyű textil.

A softbox belső ezüst felülete és a belső diffúzor patentos csatlakozása

Ennek a felületnek és a diffúzor lágy szövésének köszönhetően csak egy külső diffúzort használva is a fény megközelítően olyan lágy és egyenletes eloszlású, mint más softboxoknál a dupla diffúzort használva.

A külső és belső diffúzor
Csak a külső diffúzort használva
Külső és belső diffúzort is használva

Már így is nagyon jól látszik milyen szépen oszlik el a fény a softboxban, de akkor igazán látványos ha összehasonlítjuk egy másik gyártó, jelen esetben a Godox GUE95 octoboxszával:

One Tik vs. GUE95

A One Tik softboxnál nincs belül zavaró mechanika, ami a fény útjába állna és a magasabb minőségű diffúzorok is hozzájárulnak az eredményhez.

Kellemes, szórt fény, nagyon finom fény-árnyék átmenetek a One Tik softboxszal

A box alapból Bowens csatlakozással érkezik. Az adapter a szabványos 144 mm-es típus, emiatt nem jelent problémát más rendszerekkel használni (Profoto, Hensel, Elinchrom, stb.)
A gyűrű két oldalról nyitható, az egyik oldalt kinyitva csukható össze a softbox, a másik felet nyitva pedig a fényterelő csatlakozó adapter cserélhető ki. Nem kell csavarozni semmit. Végtelenül egyszerű és egyben ötletes megoldás.

Ilyen egyszerű adaptert cserélni

A softboxhoz természetesen hordtáska is jár. A 90 cm-es One-Tik szállítási mérete: 80 x 23 x 5 cm
A szállítási súly (tokal együtt): 1100 gramm
A softbox súly külső belső diffúzorral: 960 gramm !!!

Opcionálisan méhsejtrács is kapható a softboxhoz.

Pontos árat még nem tudunk mondani, annyi biztos, hogy kevesebbe fog kerülni mint a „Profoto Clic Softbox” terméke, amely apróbb módosításokkal megegyezik ezzen box kisebb változatával.
(Profoto Clic Softbox 50 cm-es változat 299 USD).

Similar Posts