Godox MS300

Teszt: Godox MS300 mini stúdióvaku

Ha esetleg elvesztél már a Godox rendszerében, bátorítunk, hogy kövesd a Mikrosat blogot, ahol folyamatosan igyekszünk eligazítani az érdeklődőket a Godox rendszerében magyarázó cikkekkel és tesztekkel. A Godox MS300-ról beszélünk most, ami kezdő fotósok, induló műtermek legjobb társa lehet.

A Godox MS300 egy jóárasított, 300Ws-os hálózati stúdióvaku. Gondolhatnánk, hogy mi ebben a nagy szám, hiszen a Godoxnak korábban is volt már ilyenje az SK II-szériaformájában. Ez így is van, de mégis más a kettő. Egyrészt vakuerőben más, mert az MS-szériából 200 és 300Ws létezik, míg az SKII szériából 300 és 400Ws-os készül. Hogy ne zavarja össze a vásárlót a Mikrosat, ezért mindkét modellből csak az erősebbik kapható itthon, legalábbis önmagában. A vakuerő mellett a méret is más, mégpedig nagyon más. A Godox MS300 már lényegében egy minivaku, pici, könnyű, kompakt darab, amit cipelni is egyszerű, és a stúdióban se foglal sok helyet. Az alábbi képeken jól látszik, hogy mennyivel kisebb az SK-szériánál:

Godox SK400II vs. MS300

Bár a fotón egy 400Ws-os SK szerepel, de a 300-as pont ugyanekkora, így jól látszik, hogy az MS-szériát mennyire bravúros módon sikerült a Godoxnak lekicsinyítenie. Jóllehet az akkus AD200Pro és AD400Pro után ezen gondolom senki nem lepődik meg. 

Annak ellenére, hogy a Godox MS300 egy nagyon pici és nagyon jó áron kínált stúdióvaku, gyakorlatilag mindent tud, amit egy mai stúdióvakunak tudnia kell, és még csak azt se mondanám, hogy ezen az árszinten, mert ennél drágább vakuk se tudnak sokszor többet. Úgymint…

  • Beépített 2.4GHz Godox X-system vakuvezérlés (vakuerő, modellfény, csoportkezelés)
  • Bowens bajonett
  • 1/1 – 1/32 között tizedenként állítható vakuerő, választható értékkijelzéssel
  • S1/S2 slave módok
  • 150W halogén beállítófény, mely külön is szabályozható, kikapcsolható, vagy arányosítható a vakuerőhöz
  • hangjelzés
  • aktív hűtés és túlmelegedés elleni védelem
  • és mindehhez kevesebb, mint 1.3kg tömeg
Godox MS300 stúdióvaku
MS300 Stúdióvaku 150W-os beállítófénnyel

A Godox MS300 egy klasszikus feszültségvezérelt vaku, nem pedig IGBT áramkörös, mint a mai akkus vakuk, és néhány gyors villanási idejű stúdióvaku szokott lenni. Ettől függetlenül az MS300 villanási ideje egészen gyors, legalábbis a gyári adatok szerint. Sajnos nincs olyan eszközöm, amivel meg tudnám mérni, így kénytelen vagyok a gyári adatokra hagyatkozni, ami 1/800s – 1/2000s. Látható, hogy nincs oltári nagy különbség minimum és maximum erő között, ez is bizonyítja, hogy nem IGBT vakuról beszélünk. És az is látható, hogy ezek igengyors villanási idők, összehasonlításképpen az IGBT vakuk jellemző 1/200s – 1/20.000s közötti értékével. Ehhez képest az 1/800s induló érték mondhatni bravúros. Értsd ezalatt, ha stúdióban vakufénnyel fotózol, a Godox MS300-at használva kisebb eséllyel fog bemozdulni a modelled, ha ugrál, táncol, mozognak a végtagjai, vagy libben a haja, anélkül, hogy bármiféle speedvakut, vagy HSS gyorsszinkront kellene használnod. 

HSS-t egyébként a Godox MS300 nem tud, de ettől függletlenül az X-System vakuvezérlést beépítették, tehát a villanót irányítani tudjuk a Godox XPro és Godox X2kioldókkal, vagy bármely más Godox rendszervakuval, ami tud Master módot. Az XPro vezérlőt használva még a modellfényt is ki-be tudjuk kapcsolni, de az erejét a vezérlőről nem lehet állítani, bekapcsoláskor az utolsó kézzel beállított üzemmódban és értéken fog világítani. A vaku egyébként 3mp után megjegyzi a beállításait, így ki-be kapcsolás után oda tér vissza, ahogy hagytuk. 

A vaku színhőt tekintve kategóriájához képest nagyon jó értékeket produkált a teszten, kb 150K eltérés volt minimum és maximum erő közt.

Godox MS300 Stúdióvaku kezelőszervei
Godox MS300 Stúdióvaku kezelőszervei

A végére maradt az építési minőség, amibe továbbra sem tudok belekötni, főleg ebben az árkategóriában nem. Jó minőségű műanyagok, határozott gombok, a szorítómechanizmus is szépen kidolgozott. Fogazattal látták el, hogy a nagy fényformálókat is gond nékül megtartsa, maga a kar pedig rugós, kihúzható, hogy kényelmesebben tudjuk forgatni. A kar túloldalán ernyőtartó foglalatot találunk, ami rugós rögzítésű. Ha ide tesszük az ernyőt, akkor speckó gyári ernyőreflektor kell, mert máskülönben a pálcába beleérne a refi széle, így az a megfelelő helyen kell legyen kilyukaszva, ahol áthaladhat rajta a pálca. Az ernyőreflektor nem tartozéka a vakunak, külön megvásárolható 4500 forintért (és azonos az AD600-vakuk refijével). Ha egyébként otthon már tele vagyunk ernyőreflektorokkal, és ehhez a vakuhoz nem vennék még egyet, akkor meg jöhet a fúró… 😜

MS300 állványcsatlakozó és ernyőtartó
Ebbe a lyukba csatlakozik az ernyő

Az alsóbb kategóriás vakukra jellemzően az MS300 sem kapott üveg védőburát, ami óvná a villanócsövet, és a 150W-os beállítóizzót, így erre azért vigyázni kell. Van viszont hozzá a csomagban műanyag kupak, ami megfelelő méretű ahhoz, hogy a beállítóizzót benne hagyhatjuk a foglalatban elpakoláskor.

A kezelőfelület végtelenül egyszerű, semmi csicsa vagy bonyolítás, hanem egyértelmű gombok, jól használható vezérlőtárcsa az, amit kapunk a pénzünkért. A kijelző is remek, amellett hogy a fontos információk könnyedén leolvashatók, a betekintési szöge is megfelelő: ha magasan van a vaku, ha a padlóközelben van, látni fogjuk a kijelzett értékeket, egyetlen kis szög van csak fentről lefelé nézve, amikor elhalványodik a kijelző, lásd az alábbi videón:

A vakuerő kijelzés alapból törtszámmal látható, 1/1-től 1/32-ig, de ha valaki a tizedesértékű kijelzéshez szokott, a hangerő gomb hosszú nyomásával lehet átváltani erre az üzemmódra, ilyenkor 5.0-tól 10.0-ig állíthatjuk vakut. Max erőn elég gyors az újratöltés is, a gyártó 1.8 mp-et ír, a saját mérésem kb 1.2s volt 1/1-en.

Összességében tehát a Godox MS300 egy igenjó ár-érték arányú vaku. Épp a minap olvastam egyik ismerősömtől, aki a MOMÉn fotográfiát oktat, hogy már le is adta a drótot a hallgatóknak, hogy az MS300-ból lehet menni hamar bevásárolni, mert ennél nem kell jobb, és best buy az ára. Ez nem véletlen, a 46.000 Ft-os bruttó ár gyakorlatilag verhetetlen, ugyanis ezért a pénzért egy nagyon jó minőségű, funkciókban egészen gazdag vakut kapunk, amiből még ha 2-3-at cipelnünk is kell magunkkal, akkor sem fogunk megszakadni, mert pici és könnyű. Én is csak ajánlani tudom!

Similar Posts