Teszt: Godox QT1200IIM stúdióvaku

A Godox nagyvadja járt nálam teszten, ez pedig nem más, mint a hálózatról üzemelő 1200Ws-os stúdióvakujuk, a QT1200, annak is a második generációja.
A Godox QT széria (mely 400/600/1200Ws-os példányokból áll) a cég stúdióvakuinak koronaékszere, zászlóshajója vagy nevezzük ahogy akarjuk. Elég sokféle stúdióvakut kínálnak, de ezek közül az olcsó SK-széria a legismertebb, illetve high-end QT széria. Utóbbi arról ismeretes, hogy IGBT áramkörös, ezért rendkívül gyors a villanási ideje, és gyors a feltöltési idő is (max 1.5s). A Mark II-es széria pedig leginkább abban különbözik az elődmodellektől, hogy beépített X-vevőt kapott, így a Godox rádiós kioldóival közvetlenül vezérelhetjük őket.
A Godox QT1200IIM ráadásul olyan funkciókat is kínál (rádiós kioldót használva), mint a nagyok: HSS gyorsszinkron, stroboszkóp villanás, késleltetett villanás, maszk-funkció, S1/S2 optikai slave és custom funkciók. Stabil színhőmérséklet üzemmódban a fehéregyensúly +/-200K között változik a teljes erőtartomány két végén a gyári specifikáció szerint, Speed, vagyis gyors villanási idő módban akár 1/25.000s időt is elérhetünk, és tud HSS gyorsszinkront is akár 1/8000s kamerazáridőig.

A QT1200II tehát meglehetősen sokrétű, emiatt a Godox egyaránt ajánlja esküvői fotózáshoz, reklámfotózáshoz, portréfotózáshoz, divatfotózáshoz és nagysebességű témák fotózásához. Lássuk, mit jelent ez a gyakorlatban.

Felépítés

Dög. Nagy. Röviden így tudnám összefoglalni ezt a hatalmas és nehéz vakut. Hiába, 1200 wattsecundum az 1200Ws, a fizikát nem nagyon lehet megerőszakolni. Ez a vaku tele van pakolva kondenzátorokkal, elektronikával, komoly hűtéssel, és ezeknek kell a hely. Na persze semmivel sem nagyobb, mint egy jó kis hagyományos stúdióvaku, a méretre való „kifakadást” leginkább az mondatja velem, hogy hosszászoktam a miniatürizált 200 meg 400Ws-os mobilvakukhoz. Ez egy tisztességes méret, régen is ekkora volt egy rendes stúdióvaku, és ma is ekkora. Nézzük a jó oldalát, legalább szépen ellensúlyozza a 180 centis octoboxot. 🙂 Csúsztatható is az állványfoglalat az alján, ahogy kell, és fogantyút is kapott, hogy könnyen tudjuk mozgatni.

Az építési minőség nem hagy kívánnivalót maga után, a QT1200II egy igazi, fémből készült workhorse. Írtam már tesztet a Mikrosat Digital R szériájáról, na ez kb hasonló. Arra lett kitalálva, hogy többszázezret vagy többmilliót villanjon egy stúdióban. Munkakutya. Igásló. Strapakanca.
A vaku hátulján mikrokapcsolókat találunk, ezek elnyűhetetlenek, miután nem tudnak koszolódni. Ezeken kívül még egy nagy Power kapcsoló van és egy tekerő, amivel vakuerőt tudunk állítani és a funkciók között bogarászni vele, de helyet kapott egy hagyományos nagy-jack szinkroncsatlakozó és a Godox régi rádiós vevőjének USB csatlakozója is, ha valaki egy régi rendszerbe illesztené be.

Az LCD kékes háttérvilágítású, élesebb szögekből is olvasható marad, látható rajta „godoxos” módon az aktuális villanási sebesség, ráadásul a pontosabb t0.1 méréssel.
A billentő-szorító kar kellően méretes, nem ér hozzá a vakuházhoz, kényelmesen használható, és jól tartja a vakut akár nagyobb fényformálókkal is. A beállítófény halogénizzós, 150W-os, és bár az egész beállítóizzó-villanócső kombó kapott egy fel-lecsatolató, üveg védőburát, előbbi kicsit kilóg belőle.

A Godox QT1200IIM-hez gyárilag ernyőreflektort, beállítóizzót, üvegburát, tartalék biztosítékokat, és tápkábelt kapunk a dobozban. A vaku önmagában tud ernyőt fogadni, ehhez ki van vágva az ernyőrefi egy helyen, de vissza is van “pótolva” az anyag, amit csak azoknak kell kipattintani, akik szoktak ernyőt használni. Aki soha, az ott hagyja és így nem lesz lyuk a reflektoron.

Működés

A vaku erejét 1/1 és 1/128 erő között tudjuk állítani, fénye atomstabil, tizedblendényi ingazodást se produkál se minimum erőn, se maximumon se középen. Ott van például a Godox jóval olcsóbb SK300II stúdióvakuja, ami akár egyharmad blendényi ingadozást is produkált.
Tekintettel arra, hogy a vakuba beépített X-system rádiós vevő került, közvetlenül szabályozható és működtethető a Godox XPro és X1 kioldóival, vagy más Godox vakukkal, amelyek képesek Masterként működni. Tesztem alapján ezzel nem is volt semmi gond, szépen kommunikált az XProval.
A vakunak többféle üzemmódja is van. Az egyik a Stable Color Mode ez az alapbeállítás, ilyenkor a vaku színhőmérséklete gyártói specifikáció szerint max 200 Kelvint változik a minimum és maximum erő között, ami a saját táblázatuk szerint valójában 132K: minimumon 5674K, maximumon 5540K. A saját mérés nálam kereken 200K-t mutatott. Stable módban a villanási sebesség 1/256s és 1/5554s között változik vakuerőtől függően.
Amennyiben a C.fn menüben az F1 menüpontban bekapcsoljuk a Speed Mode-ot, akkor elég huszáros villanási sebességeket kapunk. Minimum erőn 1/25.640s-ot villan a QT1200II, maximum erőn 1/256s-ot. Utóbbi nem túl gyors (pont ugyanannyi mint Color Mode-ban), de az IGBT technológiának köszönhetően Speed mode-ban hamar megugrik, 1/2 erőn már 1/1256s a villanási idő, 1/4 erőtől meg már jócskán lekörözi a Color Mode értékeit. 1/8-1/16-od erő környkén már fröccsenő vízcseppeket lehet fotózni (1/8000s körüli villanási idő), az 1200Ws-nak hála f/11-f/16-os rekesszel is akár. Speed Mode-ban viszont jobban változik a fehéregyensúly, max erőn 5574K, közepes erőn 6100-6200K körüli, minimum erőn már elég kékes, 8487K a gyári speci szerint.

Apropó gyári specifikáció. A vaku kiskönyvében leírt értékeknél érdekes módon a gyártó megemlíti azt is, hogy hogyan tesztelték a QT1200IIM prototípusát, aminek során megállapították a gyári értékeket: stúdióban mértek, Sekonic C-700 spektrométert használtak a méréshez, 2 méternél távolabbi távolságból végezték a méréseket, és 3 tesztvillantás átlagolt értékét vitték fel a táblázatba. Respect!
A vaku támogatja a HSS gyorsszinkront is annak ellenére, hogy manuális vaku. Ez nem a klasszikus HSS, hanem hi-sync vagy hypersync, ki hogy nevezi, vagyis a kamera vakuszinkron idejénél gyorsabb záridők esetén a Godox QT1200II nem pulzál, hanem a rádiós kioldó századmásodperceket késlelteti a vaku villanását, így világítja végig a rövid kamerazáridőket. Ehhez értelemszerűen az extrarövid villanási idők nem elegendőek, így HSS módban a vaku erőtartománya lekorlátozódik 1/1-1/16-ra, hiszen ebben a tartományban villan kellően hosszú ideig a hypersynchez. A villanási görbe karakterisztikája miatt ilyen esetben a fehéregyensúly a normálnál kb 700K-nel alacsonyabb lesz. HSS esetén ne feledjük, hogy a kioldón is be kell kapcsolni a HSS funkciót és a vakun is aktiválni kell!
A modellfény alapbeállítás esetén a villanás idejére nem kapcsol ki. Ha azt szeretnénk, hogy tágabb rekeszértékek használata esetén ne zavarjon bele az expoba, akkor a C.fn menüben az F4 menüpontnál átkapcsolhatjuk, ekkor a villanás idejére a modellfény mindig kialszik majd.
A C.fn menüben találunk még két funkciót, az egyik a Delay flash, ez nem más mint késleltetés második redőny szinkronhoz. Itt beállíthatjuk, hogy az expozíció indulása után hány tized vagy ezredmásodpercre villanjon el a vaku. Ehhez picit számolgatni kell bizonyos záridőknél, mert a vakun tizedesértékkel kell megadni az időt. Ha tehát mondjuk 1/4s viszonylag hosszú záridővel fotózunk, akkor egy osztva néggyel, vagyis 0.25s időt kell beállítani a vakun. Amit egyébként 0.01s-tól 30s-ig lehet állítani. 0.4s-tól ez már nem téma, ennél hosszabb záridők esetén már ugye nem törtértéket mutat a kamera sem. Fontos tudni azonban, hogy ez nem csak második redőny szinkronizálására jó, hanem kreatív felhasználásra is.
A másik funkció a C.fn menüben a Mask Mode, ennek ké állása van, N1 és N2. Ebben az üzemmódban beállíthatjuk, hogy fehérhátteres tárgyfotó esetén nem csak a tárgyat fotózzuk le hanem a sziluettjét is, amit asztán Photoshopban maszkként tudunk használni körbevágáshoz. Ezt anno a Hensel találta ki a Freemask rendszerénél, a Godoxnál ez kissé bonyolultabb. Két csoportot alkotunk ilyenkor, N1 és N2, az N1-re állított vakuk az első expora villannak és a másodikra nem, az N2-re állított vakuk a háttérre állítva pedig a második expora villannak és az elsőre nem. Ez teljesen független egyébként a rádiós csoportkezeléstől.
A Godox QT1200IIM e cikk írásakor bruttó 369.990 Ft-ért kapható a Mikrosat webshopjában, azonban nem csak 1200Ws-os verzióban kapható, hanem létezik 600Ws-os (QT600IIM 220.000Ft), és 400Ws-os (QT400IIM 199.000 Ft) változatban is, hasonló funkciókkal, megbízhatósággal, de kisebb teljesítménnyel és barátságosabb árcédulával.

Similar Posts