Teszt: Godox S30 fókuszálható LED lámpa

Újabb zseniális lámpa a Godoxtól. Nem a legerősebb, de az egyik legötletesebb.

A Godox S30-ról eddig nagyjából annyit tudtunk, hogy egy fókuszálható fényű LED lámpa. Sok helyen tévesen Fresnel lencsésnek írtam, de nem az, a fénygyűjtést és fókuszálást nem Fresnel üveggel oldja meg. Szóval ennyit tudtunk, hogy egy sokadik LED a Godoxtól, meg láttunk termékfotókat róla, de amikor először kézbe vettem, akkor esett le a tantusz, hogy ez nem az, amire az ember elsőként gondol. De kezdjük a legelején.

Az S30 olyan csomagolásban érkezik, amit még nem láttunk a Godoxtól. Nyoma sincs a fehér-narancssárga kartonnak, elején a termékfotóval. Egy matt fekete, cipősdoboz méretű boxban jön, amin a Godox felirat fényes fekete. Elegáns. Benne a lámpa, körülötte gondosan passzintott, kis fekete dobozokban kiegészítők hada, amit elsőre észre se vesz az ember, olyan ügyesen el van rejtve. Régen az Apple csomagolt így cuccokat, aztán egyre többen ráálltak. Nagyon igényes, mégis minden papírból van, nincs műanyag, minden újrahasznosítható. Pacsi! Na jó, alul van egy kis habosított párnázás, az műanyag.

Szóval amikor az ember először meglátja élőben ezt a lámpát, akkor döbben rá, hogy a gyári termékfotók elég csalókák. Ez egy picike lámpa, alig nagyobb a Godox AD200-nál.

Ami a küllemét illeti, két kezelőfelületet találunk rajta. Az oldalán egy LCD és egy vezérlőtárcsa, amivel az erejét állíthatjuk 1%-onként. Kiírja, hogy 5600K a színhőmérséklet, de ez standard a Godoxnál, fix kelvines lámpáknál ezt csak úgy mutatja, de ugyanez az LCD kerül a változtatható színhőmérsékletű lámpákba is, ott nyilván értelme is van ennek a kijelzésnek.

A lámpa hátulján találjuk a megvilágított bekapcs gombot, a tápcsatlakozót, és egy nagy tekerőgombot, ami a fókuszálásért felel. Ezt jó hosszan lehet tekerni a két végállás között, szerintem már túl hosszan is, de ez legyen a legnagyobb baj.

A lámpán az állványadapter állandóan fent van, a gyártó mellékel hozzá egy kulcsot is, ha valaki szeretné jobban meghúzni. Erre csak akkor lehet szükség, ha valami nagyobb kiegészítőt rakunk rá. Önmagában használva, vagy a gyárilag mellékelt négyszárnyú fényterelővel, gyárilag pont a kellő mértékben van megszorítva: megáll magától, de tudjuk kézzel mozgatni.

Tápellátás

Ami az áramellátást illeti, itt minden lehetséges. Csak a beépített akkut hagyta ki a gyártó a lámpából, de ezt nem feltétlen azért tette, hogy spóroljanak, hanem más a koncepció.

Ad hozzá ugyanis egy hálózati adaptert, amivel 220V-ról üzemeltetjük. Ad hozzá egy USB kábelt, amivel powerbankról, telefontöltőről, szivargyújtóról, laptopról, stb. lehet működtetni. A továbbá ad egy Sony NP-kompatibilis akku-adaptert, amit az állványadapterre (értsd a keretre) lehet igényesen felrögzíteni, így egy univerzálisnak mondható akkuról működhet a lámpa.

Akku adapter felrögzítve

Az akkuadapterhez két kábel is jár, a kis 50cm-es bőven elég, ha az állványadapterre rögzítjük az akkut (ld. fenti képen), a 180cm-es pedig akkor kell, ha máshová helyeznénk. Az akkus és USB-s használatnak viszont a teljesítmény látja kárát, de erről később.

Fényformálók

A Godox S30-hoz gyárilag egy négyszárnyú fényterelőt adnak. Ennek csatlakoztatása nagyon könnyű, a négy rögzítőkarom közül a felső rugós, csak fel kell húzni és kifordítani. A fényterelő is nagyon minőségi, fémből van az egész, az oldalsó szárnyak pedig állítható szélességűek, amit még nem mis láttam korábban.

Az S30-hoz azonban lehet kapni további kiegészítőket is, például optikai szűkítőt (projektort), aminek segítségével különféle gobókat lehet használni.

A fentieken túl kapható még szűkíthető fényrekesz, átmenetes szűrők, színfóliák és kétféle méretű, kis softbox is.

Fényminőség

A Godox S30 fénye valóban 5500-5600K körüli, CRI és TLCI indexe egyaránt 96-os, ami nagyon jó. Ami az erejét illeti, ha hálózatról üzemel, akkor 30W teljesítményt tud produkálni. Ez kb egy 200-250W-os halogén teljesítményének felel meg, ami már jó, főleg befókuszálva, de azért bikának nem mondható. Amennyiben a lámpát NP-akkuról, vagy USB-n keresztül használjuk, a teljesítménye 10W-ra csökken, vagyis kb egy 70W-os halogén izzóéra. Ez befókuszálva még valamennyire erős, flood állásban pedig kb olyan erejű, mint egy tenyérnyi méretű video-LED lámpáé, amit a kamerák tetejére szoktak rakni.

Fénykör hotspot nélkül a két végállásban
Fénykör a fényerőt illusztrálva

Az S30 fényköre egyébként szép, de nem tökéletes. Annak ellenére, hogy nem Fresnel lencsés, egész szépen fogy el a fény a szélek felé spot és flood állásban is. Egyetlen baki csúszott csak be, hogy a négy karom, ami a négyszárnyú fényterelőt tartja, kicsit belóg a „képbe”, és ez halványan ugyan, de látszik a fénykörben. Statikus állapotban alig, inkább akkor venni észre, ha forgatjuk a lámpát, a négy karom árnyéka meg vándorol körbe. Ez inkább a flood állásra jellemző, és leginkább akkor, ha nincs fent a fényterelő. Ha felrakjuk, eltűnik ez az árnyék, de akkor egy fokkal csúnyább a fényátmenet a széleken. Jóllehet abban a szituációban, amikor ezt a szélek felé elfogyó fényátmenetet használjuk a fotózáson (pl tárgyfotónál gradiens létrehozása), mindez nem lesz zavaró.

Összegzés

Szerintem egy nagyon ötletes kis lámpát hozott nekünk a Godox az S30-cal. Beltérben igazán jól használható, én ételfotóhoz próbáltam ki, és spot állásban élfényként, súrlófényként szuperül helytállt. Háttérmegvilágításhoz, gobóval dekoráláshoz is ajánlani lehet, kreatív portrévilágításhoz meg aztán végképp szuper. Videózáshoz is jó, interjúkhoz, dekorációs fénynek, hajfénynek, sötét táncparkettet finoman megvilágítani stb. Lágyítani már nehezebb ügy, ernyőtartó nincs rajta, szóval valami pauszkerettel, derítőlapbelsővel tudjuk csak szórni a fényét. Nem a legerősebb lámpa, cserébe nagyon pici és könnyű, befér egy fotóstáskába is. Az ára 99.900 Ft e cikk írásakor, nem épp olcsó, de nem is vészesen drága.

Godox S30

Fókuszálható, 30W-os LED lámpa

99.900 Ft

Similar Posts