Tárgyfotó

Vaku, vagy LED?

Folyamatosan felmerülő kérdés, hogy a Led lámpa vagy a vaku mellett tegyem-e le a voksomat amikor világítást keresek?

Téged is elbizonytalanít a rengeteg választási lehetőség? Segítünk!

A LED lámpák folyamatos és hatalmas léptékű fejlődést mutatnak az elmúlt évek során. Az egyre pontosabb színvisszaadásuk, változtatható színhőmérsékletük és az „azt kapod amit látsz” effektusnak köszönhetően óriási népszerűségnek örvendenek. A mozgókép készítés során pedig megkerülhetetlenné váltak.
Vannak mégis olyan szituációk vagy feladatok ahol a vakuk még mindig alkalmasabbak a fotózás területén.

Mire fogom használni?

Az első és legfontosabb dolog, amivel tisztába kell lenni, az az, hogy mire is szeretném használni!
Amennyiben csak fotózás van terítéken gondolkodhatok vakuban és led lámpában is, de amint a mozgókép is bekerül a látókörömbe a folyamatos fényű led lámpa lesz amire koncentrálni kell.
Persze ennél sokkal összetettebb a dolog. Mind a fotózásnak mind pedig a videózásnak számos fajtája létezik, ezek is nagyban befolyásolják a döntést. Teljesen más ha statikus tárgyakat, ételeket fotózól vagy ha portrét, divatot, arról nem is beszélve ha mozgásban lévő téma kerül a kamerád elé. Videókészítés során is teljesen más felszerelésre van szükséget egy tiktok videó, egy interjú vagy egy kisfilm elkészítéséhez.
Ott van még a mobilitás kérdése is! Kültéri, beltéri használat, energiaellátás, szállíthatóság…

Előnyök, hátrányok

Hogy jobban megértsük a különbségeket most összeszedem a két típusú világítás előnyeit és hátrányait, fő jellemzőit.

LED lámpák előnyök

 • a folyamatos megvilágítás lehetővé teszi, hogy valós időben lássuk a keletkező fényeket, árnyékokat
 • széles tartományban állítható fényerő, nagyon apró léptékekben is
 • a színhőmérséklet változtatás lehetősége egyes típusoknál
 • RGB színek egyes típusoknál
 • folyamatos használat túlmelegedés kockázata nélkül
 • többféle kivitel (tabló, flexibilis panel, COB led, körlámpa, cső, stb.)
 • távvezérlés lehetősége, DMX rendszerbe való illesztés

LED lámpák hátrányai

 • relativ kis teljesítmény (vakuhoz viszonyítva)
 • folyamatos energiaigény miatt akkumulátorokkal rövid üzemidő
 • egy nagy teljesítményű led lámpába nézni a modell szempontjából nem kellemes
 • a fény sík felületről érkezik, nem térbeli (cob ledek)

Összegezve a LED lámpák legnagyobb előnye véleményem szerint az, hogy a világításunk eredménye egyből látszik, amikor változtatható színhőmérsékletű Led lámpát használunk, könnyedén igazodhatunk a környezeti fényekhez, akár a helyiség meglévő lámpáihoz vagy az ablakon bejövő fényhez. Hiszen teljesen más színhőmérsékletű fény jön be az ablakon egy borús napon mint egy derűs naplemetés estén. A relatív kis teljesítmény viszont nem előnyös ha mozgást akarunk lefotózni a bemozdulás kockázata nélkül. Továbbá az is problémát jelenthet hogy a környezeti fényeket kizárjuk ha arra van szükség, hiszen a LED lámpák magasabb érzékenységet, rövidebb záridőt vagy nyitottabb rekeszt igényelnek, így a környezeti fény is könnyebben megjelenik a fotónkon. 
Mivel a fény sík felületről érkezik kevésbé tud egyenletesen kivilágítani egy softboxot vagy beautydish esetén csak a tányér árnyékát fogjuk látni eredményül. Egyes LED lámpáknál már tejüvegből készült dom kerül a LED elé, hogy javítson ezen a jelenségen.

Stúdióvakuk és akkumultáros nagy vakuk előnyei

 • nagy fényerő
 • modellfény a keletkező fények, árnyékok leképzésére
 • tökéletes színvisszaadás / teljes színspektrum
 • a rövid villanási idő kimerevíti a mozgásban lévő témát, kicsi a bemozdulás esélye
 • a villanócső térbeli, jobb fényszórodást képes biztosítani pl. egy softbox belsejében
 • erős fények mellett is tud domináns lenni, akár a nap fényével szemben is

Stúdióvakuk és akkumulátoros nagy vakuk hátrányai

 • intenzív használat esetén túlmelegedhet, pihentetni kell
 • nem minden típusnél lehet a teljesítményt kellően visszavenni vagy HSS-t alaklmazni ha nyitott rekesszel fotóznánk
 • videó készítésre nem alkalmas
 • színhőmérséklet fix (5600K) csak fóliákkal módosítahtó

A stúdióvakuk legnagyobb előnye, hogy nagy fényerőre képesek, kültéren akár a tűző nappal szemben is felveszik a lépést, gyors villanási idejüknek köszönhetően „megfagyasztják” a képeken a mozgást. Színhőmérsékletük viszont fix. Használatukhoz valamilyen szinkronizáló eszközre van szükség (szinkronkábel, kioldó), ez több hibalehetőséget szül, figyelni kell a vakuszinkron időre vagy ha nem akarunk korlátok közé szorulni akkor a drágább HSS képes verziót kell vállaszuk ami komolyabb rádióskioldó rendszert is igényel.

Röviden még ejtsünk szót a rendszervakukról is, hisz valahol ők is egy külön kategóriát képeznek és sokan építik fel szettjüket ezekre az eszközökre alapozva.

Rendszervakuk előnyei

 • kicsik és mobilisak
 • a legtöbb TTL és HSS képes
 • kioldó segítségével váztól eltávolitva is könnyedén használható

Rendszervakuk hátrányai

 • kisebb teljesítmény
 • nincs modellfény
 • a villanócső rejtve van a fejbe, a fény terjedése leginkább csak előre történik
 • nincs saját fényterelő csatlakozásuk

LED lámpák típusai

Nézzük meg felépítésüket tekintve a különböző lámpákat

COB led lámpák

A legtöbb fantázia és lehetőség a COB ledes lámpákban van, mivel ezek saját fényterelő csatlakozással vannak ellátva így a fényt könnyedén formálhatjuk izlésünknek vagy az adott feladtnak megfelelően. Tehetünk rá különböző reflektorokat, softboxokat, ernyőt, vetítő előtéteket, fresnel előtétet, szinte bármit. A teljesítményükben is elég nagy választék áll már rendelkezésre a 30 wattos típusoktól a több 1000 watt teljesítményig. Minél nagyobb a teljesítmény annál nagyobb hűtésre van szükség ami a méret és a súly rovására fog menni.

LED tablók

Egy szintén népszerű termékcsalád, bár felhasználási területe sokkal szűkebb mint a COB ledeknek. A fénykibocsátó felületük fix, nagy variálási lehetőség a fény módosítására nincs. Egyes típusoknál négyszárnyú fényterelő vagy esetleg az adott lámpához tervezett softbox áll rendelkezésre. Előnyük, hogy a fény a teljes felületen egységes.

Flexibilis LED lámpák

Hasonlóak a LED tablókhoz annyi különbséggel, hogy a LED csíkok valamilyen szövet anyagra vannak rögzítve, így bizonyos mértékik formálhatóak, hajthatók vagy feltekerhetők. Szintén nagy előnyük, hogy a fény itt is a teljes világító felületen egységes.

LED csövek

Nagyon izgalmas és nagyon kreatív világítási kategória. Mostanra már a 10 cm-es hossztól a 240 cm-es hosszig számos megoldás létezik. Az akkumulátoros használat lehetősége szinte kivétel nélkül adott és a változtatható színhőmérséklet mellett az RGB módok is szinte mindben megtalálhatók, különböző effektekkel együtt. A legkomolyabb típusok pedig PixelLed vezérlést is kaptak.

Kör LED lámpák

Sok helyen látható, egyszerűen használható, de nagyon túlértékelt fényforrások. Vannak olyan területek ahol tényleg hasznosak lehetnek, nem csak fotózáshoz hanem sokan „munkalámpának” is használják. Tetoválók, sminkesek, sminktetoválok előszerettel használják. Sokszor feltünnek tiktok vagy más közösségi platformokon posztolt videókban is, de a minőségi megvilágítástól nagyon távol vannak. 🙂


Mekkora teljesítményre van szükségem?

A vakuk esetében viszonylag egyszerű a helyzet, általános felhasználásra kis-közepes stúdiókba, iskolai, ovodai fotózásokhoz elegendőek a 3-500 Ws teljesítményű stúdióvakuk. Nagyobb műtermekben érdemes legalább néhány komolyabb teljesítményű vakut is beszerezni, 800 – 1200 Ws.

Led lámpák esetén sokkal árnyaltabb a helyzet. Eleve a LED lámpák teljesítménye nem olyan egyértelmű mint a vakuké. Sok esetben mindenféle más adatot is látunk a teljesítmény mellett mint a Lumen vagy Lux.
Alapvetően a teljesítmény lehet egy biztos pont, ez esetben a gyártók mindig a LED lámpa maximális felvett teljesítményét adják meg. Sok vásárló megijed amikor meglátja, hogy egy LED lámpa csak 100 Watt teljesítményű, de ha már azt mondom, hogy ez a 100 W teljesítmény egy 1000 Wattos halogén lámpa fényteljesítményének felel meg, nem is hangzik olyan rosszul.

Tárgy és étel fotózáshoz elegendő lehet egy 60 – 100 W teljesítményű LED lámpa, portré és egész alakos fotózáshoz, újszülött fotózáshoz érdemesebb két legalább 150 de inkább 200 Watt teljesítményű Led lámpát választani. Nagyobb műtermekbe 300 – 600 vagy akár 1200 watt-os LED lámpa is kerülhet.

Amennyiben lehetőségünk engedi érdemes nagyobb teljesítményt választani mert a többől lehet elvenni.


Egyéb tényezők

Elsősorban a videók készítésénél fontos tényező a keletkező zaj amit a lámpák hűtése okozhat. A profi lámpáknál szinte észre se szabad venni, hogy a ventillátor üzemel annyira halknak kell lennie. Vannak olyan típusok, mint például a Godox UL széria ahol nincs is aktív hűtés, azaz ventillátor a lámpában. Ez a lámpatest fizikai méretében okoz növekedést, de valamit valamiért. Ugyanez igaz azokra a típusokra ahol a ventillátor kikapcsolható, csak itt nem a méret nő meg hanem a teljesítmény csökken le. 

A villódzás (flickering) szintén tönkreteheti a felvételeinket. Magasabb FPS-en felvett anyagoknál jelenthet problémát, ha egy LED lámpa nem villódzás mentes (Flicker-free). Erre többnyire már minden gyártó odafigyel, az ismert márkáknál szinte biztos nem fogsz ilyennel találkozni.

Törekedjünk mindig a legjobb színvisszadási tényezőkkel rendelkező lámpák kiválasztásában. Ezt az értéket a CRI illetve TLCI számok adják meg. Lehetőleg a legmagasabb értéket adó típusokból vállaszunk, hisz ezen fog múlni, hogy felvételeinket a szineket mennyire pontosan látjuk viszont.


Márkák, Garancia, Szervíz

Akár LED lámpáról, akár stúdióvakuról van szó fontos minőségi darabot választani. Led lámpák esetén az Aputure, Godox, Nanlite márkákkal nem tudsz mellé nyúlni.

A Mikrosatnál vásárolt Godox kioldókra, vakukra, Led lámpákra értéktől függetlenül legalább két év garanciát kapsz, mindemellett saját szervizzel és közvetlen gyártói kapcsolattal rendelkezünk.


Inkább személyesen beszélnéd át mire van szükséged?

Semmi akadálya! Üzletünkben minden raktáron lévő termék (hidd el, van bőven) kipróbálható és szakértő kollégák válaszolnak a kérdéseidre!
1141 Budapest, Vezér utca 106-108.

Van lehetőség bérlésre is! Miért ne próbálnád ki saját körülményeid, felhasználási igényeid szerint azokat a lámpákat, fényformálókat amikbe beruháznál?
Bérlés itt!

Similar Posts