Vaku vs. LED vaku

Azaz mit tud a Godox FV200 LED-es folyamatosfényű lámpája vaku módban a hagyományos villanócsöves AD200PRO vakuval szemben?

Szinte napi szinten kapunk kérdéseket ebben a témában. Mekkorát villanak a Godox FV szériás vakui? Hogy lehet összehasonlítani egy hagyományos vaku teljesítményével? Ha az FV200 is „200-as” és az AD200 is akkor, hogyhogy az AD200 mégis sokkal nagyobbat villan?

Elsőként tisztázzuk a technológiát amit az FV150, FV200 LED lámpák használnak!
A hagyományos vakukkal szemben itt nincsen gázzal töltött villanócső! Nemes egyszerűséggel a folyamatos fényt biztosító LED-et használhatjuk villanásra. A LED-ek rövid ideig kibírják, ha túl vannak hajtva, ez semmilyen károsodást nem okoz nekik. Ezt használják ki ennél a LED lámpánál is.

Az FV200 esetén a folyamatos fényű teljesítmény 200 W (watt, nem keverendő a Ws, wattsecundum mértékegységgel), amikor villanásra használjuk ezt a lámpát akkor maximális teljesítménynél (1/1), a folyamatos fény maximumának dupláját képes leadni.
Ez a teljesítmény még mindig elmarad egy hagyományos villanócsöves vaku teljesítményétől, de már egész sok esetben igenis bőven elégséges lehet.

Összehasonlítás

Maximális teljesítményen a két vaku összehasonlítása

Mindkét vaku esetén ugyanazt a 90 cm-es octoboxot használtam, ugyanabból a távolságból, ugyanabból a szögből világítva. Az octobox külső diffúzora és Pamela között pont 1 méter távolság volt.
Arra voltam kíváncsi mekkora rekeszt tudok használni azonos beállítások mellett.
ISO100 érzékenységen, 1/125 sec záridőnél az AD200PRO vaku a 90 cm-es octoboxon keresztül F11 rekeszt adott maximális teljesítmény mellett, ugyanezekkel a beállításokkal az FV200 LED lámpa vaku módban maximális teljesítményen F5.6 rekeszt produkált.
2 rekesz érték különbség van vagyis az AD200PRO vaku négyszer annyi fényt képes leadni.

Úgy is nézhetjük, hogy az AD200 vaku 1/4 teljesítményre állítva ad ugyanakkora fényt mint az FV200 vaku módban 1/1 (maximális) teljesítményen.

A két képnél jól megfigyelhető színhőmérséklet különbség is van, a LED-es vaku fénye melegebb.

Kinek jó választás a Godox FV sorozat?

Elsősorban olyan felhasználóknak akik inkább fotós feladatokat vállalnak, jobban szeretnek folyamatos fénnyel dolgozni és időnként jól jön egy kis extra teljesítmény. Videós célokra is tökéletesen megfelel, szuperhalk ventilátor nem lesz zavaró.

WATT vs. WATTSECUNDUM

Stúdióvakuk esetén Ws, wattsecundum (esetleg J mint joule) használunk a teljesítmény kifejezésére, ez nem keverendő a W mint Watt mértékegységgel, amit a folyamatos fényű lámpáknál adunk meg.

1Ws = 1W * 1s
Tehát egy 100 Ws teljesítményű villanócsöves vakut megpróbálunk átkonvertálni folyamatosfény teljesítményre, 1/125 sec zársebességet feltételezve, akkor
100Ws/(1/125s) = 100W * 1s/(1/125s) = 100W * 125 * s/s = 100W * 125 * 1= 12500W.

Ahhoz tehát, hogy 1/125 sec zársebesség mellett azonos beállításokkal dolgozhassunk egy vakuval és egy folyamatos fényű lámpával egy 100 Ws teljesítményű vakut egy 12500 Watt teljesítményű folyamatos fényű lámpával lehet kiváltani.

A LED lámpáknál sokkal jobb az energia felhasználás mint például halogén társaiknál.
Egy 1000 W teljesítményű halogén lámpa 1000 W fényteljesítményt biztosít, LED-ből ugyanehhez a fényteljesítményhez elegendő egy 100 W-os típus.

A Godox termékek hivatalos magyarországi importőre a Mikrosat KFT. Minden Godox Stúdióvakura, LED lámpára, rendszervakura és rádióskioldóra 2 év garanciát vállalunk.

Similar Posts