Füstölő vaku

Hogyan óvd meg a vakuidat a felrobbanástól?

Van olyan vakud, ami egy ideje csak áll valahol kihasználatlanul? Vagy vettél egy használtat bizonytalan múlttal? Egyszer nyúlj hozzá rosszul és érhet egy kis meglepetés. Nem számít, hogy ez egy rendszervaku, egy Alien Bee mono, vagy egy Profoto pack vagy akármi. Olvass tovább, hogy megtudd hogyan kerüld el, hogy a „varázsfüst” elszálljon a kicsikédből.

A Varázsfüst nagyon fontos egy vaku esetében, ugyanis ha elillan, a vakud egyhamar nem fog tovább működni. Még rosszabb, hogy ha egyszer elillant, szinte lehetetlen azt visszatölteni a vakudba. A varázsfüst leggyakrabban a vakud egy alkatrészében lakik, amit úgy hívnak kondenzátor, vagy kondi. Ez a kütyü kelti életre a vakudat.

Kondenzátorok a vaku belsejében

Hogy ne menjünk bele különösebb technikai részletekbe, gondolj csak úgy rá, hogy a kondi egy vödör, ami összegyűjti és tárolja az elektromosságot, majd hirtelen megszabadul tőle. Ez olyan, mintha szeretnéd a haverodat nyakon önteni egy adag vízzel, de csak egy szivárgó csapod van. Egy vödörrel össze tudod gyűjteni a vizet egy bizonyos idő alatt, és kívánság szerint nyakon öntheted vele a barátodat. (minek az embernek ellenség, ha ilyen barátai vannak, igaz?)

Az elektromosság olyan mint a víz, a kondi pedig a vödör: 3-4 másodpercig gyűjti a naftát, majd egy 1/1000 másodperc alatt „kiönti”.

Viszont a kondik (különösen az elektrolit típusúak, amik a vakukban vannak) bizony meg tudnak romlani, ha hosszú ideig nem használják őket, ha mondjuk néhány évig állnak a szekrényben (a technikai leírásokat mellőzve legyen elég annyi, hogy az alumínium-oxid réteg romlik meg a kondenzátorban).

Ebben az esetben a vakut bekapcsolni és várni, hogy mi lesz, a legrosszabb, amit tehetsz. Ez azért van, mert amikor ez az oxid réteg megromlik, a kondenzátor teljes töltöttségekor áramszivárgás következik be, ami melegedést okoz, ami további áramszivárgást generál. Ez egy gonosz ciklussá válik, és néhány esetben felrobbanás lesz a vége. Nem jó.

A megfelelő módszer

Feltételezve azt, hogy nem rendelkezel mindenféle elektrotechnikai ketyerével otthon, mégis újra tudod formálni magad is ezt a feltehetőleg megromlott, vékony alumínium-oxid réteget a kondiban.

A megfelelő módszer függ attól, hogy milyen tervezésű a vakud. Íme a módszer a két leggyakoribb vakutípushoz (az, hogy a vakud melyik típusba tartozik, mindenképpen érdeklődd meg a gyártótól).

Öreg stúdióvaku

Klasszikus stúdióvakuk

  1. Szerencsés, ha a teljesítményszabályozó nem elektronikus, hanem tekerős manuális. Ez esetben tekerd a szabályozót minimumra, mielőtt bekapcsolnád a vakut. (ha a vakud nagy teljesítményű, 1600 vagy 3200Ws körüli, győződj meg róla, hogy a teljesítmény-negyedelő kapcsoló nincs bekapcsolva, ugyanis szükség van rá, hogy az eljárásunk a vaku összes kondenzátorát érintse, ne csak a negyedét)
  2. Kapcsold be a vakut.
  3. Süsd el a vakut 5-10 alkalommal ezen a minimum teljesítményen. (ha megteheted, hogy távvezérléssel sütöd el, az mindenképpen egy jó ötlet ilyenkor). Ez a művelet részlegesen megjáratja a kondenzátort, miközben időt enged neki, hogy a újraformálja a vékony, szigetelő oxid réteget, amihez szüksége van, hogy rendesen működjön.
  4. Emeld a teljesítményt egy fényértékkel és ismételd meg a 3. lépést, majd lassan menj felfelé így a teljes 1/1 vakuerőig. Ez segít elkerülni a lehetséges túlmelegedést generáló gonosz ciklust, amit fentebb leírtunk, és a legtöbb esetben megfiatalítja (vagy újraformálja) az idők alatt megromlott kondenzátort.

Rendszervakuk, akkus vakufejek

A rendszervakukat úgy tervezik, hogy a kondenzátoruk minden alkalommal maxra töltsön (több mint 300V), amíg a vaku be van kapcsolva, így a stúdióvakunál említett minimum teljesítményről való felépítés problémát jelenthet, hiszen minimumon elsütögetve a vakut, a kondi állandóan maxra töltve marad, ami ugye túlmelegedést okozhat.

Az eljárás viszont ugyanúgy egyszerű, csak picit más:

  1. Kapcsold be a vakut és állítsd maximális 1/1 erőre.
  2. Amint a kondi feltöltött (a státuszled világít) süsd el a vakut.
  3. Ismételd meg a folyamatot.
  4. Sajnos a rendszervakuk nem vezetik el túl jól a hőt, amikor full teljesítményen villannak, és hát amit a legkevésbé szeretnénk az az, hogy hő termelődjön. Ezt úgy tudod megakadályozni, hogy kikapcsolod vakut és hűlni hagyod minden kb 20. villantás után.
  5. Ez a technika újraépíti az alumínium-oxid réteget a kondenzátorban (feltéve ha az nem ment tönkre már túlságosan), és új életet lehel belé.

Bármelyik megoldás is passzol a téli álmot aludt (vagy bizonytalan múltú) vakudhoz, a kondenzátor romlása attól függ, hogy a vakud mennyi ideig volt kihasználatlan (minél hosszabb ideje, annál rosszabb), mennyire volt meleg a helyiség, ahol tárolták (a hő rossz neki), és mennyire volt párás (a nedvesség rossz neki). Ergo aminél tovább volt a vakud meleg és párás helyen tárolva, annál tovább tart újraépíteni az oxidréteget a kondiban.

Egy szakember a megfelelő eszközzel mérni tudja a kondenzátor állapotát. Egy csúnyán megromlott kondi megújulása akár egy napig is eltarthat (ahogy építed fel az oxid réteget, egyre hosszabb időket hagyhatsz a villanások között). Ha nem vagy biztos a dolgodban, inkább légy türelmes, de kezdetben semmiképpen ne hagyd a kondenzátort teljesen feltöltött állapotban hosszú ideig.

Végül a szomorú hír: van, hogy a kondi olyan sokáig állt, hogy a folyamat visszafordíthatatlan. Ekkor akármit teszel, fel fog robbanni. De a fenti folyamatot megértve, és a megfelelő módszert alkalmazva növelheted az esélyedet, hogy megmentsd a régi vakudat.

Továbbá nem lehet elégszer ismételni: egyeztess a vakud gyártójával vagy forgalmazójával. Ha a villanód valami rejtélyes, újra-márkázott fenetudja-ki-gyártotta típusú vaku, hát csak sok sikert tudunk kívánni. A műszaki támogatás mindig is egy jó indok volt arra, hogy olyan ismert cégtől vásárolj vakut, melynek visszakövethető történelme van.

Szöveg forrása: strobist.com

A fordító megjegyzése: találkoztam már olyan esettel is, hogy ismerős vett egy régi Hensel vakut, és az füstölt
el a kezünk alatt. Ez a tipikus, fentebb említett „bizonytalan múltú” vaku volt, nyilván sokat állhatott az is, és az ismerősöm a fent leírtakat nem csinálta végig, hanem egyből csatasorba állította, ráadásul ő sem használta túl sokat. De találkoztam olyannal is, hogy napi szinten használt vaku füstölt el, ám ezeknél is egyértelműen a túlmelegedés okozta a kondenzátor felrobbanását: vagy egész nap full erőn mentek és 3-4 óra folyamatos használat után adták meg magukat, vagy kisebb erőn mentek, viszont sorozatot lőttünk, így a vaku (ráadásul kínai no-name vaku) néhány percen keresztül stroboszkópként villogott. Ekkor sem volt ideje visszahűlni, így a minimum teljesítmény ellenére is túlmelegedett és elszállt a varázsfüst.

Éppen elfüstölő stúdióvaku

Similar Posts