M1 Ledlámpa

Led lámpák a javából

Ebben a cikkben három olyan új Godox LED lámpát mutatok be melyek számos olyan funkcióval rendelkeznek, amelyek akár a fotózásban akár a videózásban hasznosak lehetnek.

Godox R1 LED lámpa

Külső, áramellátás, működési idő
Biztos vagyok benne, hogy ez a kis méretű kör formájú LED lámpa kihozza belőled a maximális kreativitást. Kézbe fogva meglepően masszív, a háza aluminiumból készült, az előlapon találhatóak a LED-ek és a mágneses fényformáló csatlakozás, ami megegyezik a Godox V1 vaku vagy az AD200-hoz tartozó H200R körfej csatlakozásával. Körbe találhatóak a csatlakozók, gombok és a kijelző.
A fizikai rögzítésre többféle lehetőséget is kínál, 1/4″ menetes csatlakozással például fényképezőgép állványra, a csomagban található vakusaru csatlakozással fényképezőgépre, vagy a hátoldal mágnesességének hála például vas csövekhez rögzíthetjük.
A működésről beépített 1800mAh-ás Li-Ion akkumulátor gondoskodik, melyet USB-C csatlakozón keresztül tölthetünk. A töltési idő körülbelül 3 óra (2A-es töltővel). Teljesen feltöltött akkumulátorral a működési idő 90 perc, ha nem maximális fényerőn használjuk ez lényegesen több is lehet.

Működés, kezelés
A Godox R1 lámpa összesen 74 darab LED-et tartalmaz, 18db 5500K, 18db 3200K és 30db RGB típust. Három működési módra képes:

  • Bicolor mód
    Ez a hagyományos LED lámpáknak megfelelő mód, lehetőségünk van a fényerő (0-100%) és a színhőmérséklet állításra (2500 – 8500 Kelvin). A kijelzőn CCT felirat jelenik meg, emellett a fényerő és színhőmérséklet beállítás is leolvasható.
  • Colorful mód
    Ennél a funkciónál az RGB LED-ek dolgoznak. 360 színárnyalat (H) közül választhatunk és ezt tovább variálhatjuk a telítettség (S) érték változtatásával (0 – 100). A fényerő természetesen ebben a módban is szabályozható.
  • Speciális effekt mód
    Aki a filmezéssel kicsit is kacérkodik imádni fogja ezt a 14 különböző effektet, összesen 39 variációt:

A 13. módot külön kiemelném, itt nyer értelmet, hogy mit keres egy mikrofon egy LED lámpában! Vidd magaddal bármelyik házibuliba és TE lehetsz az est sztárja! 🙂 A LED lámpa ugyanis ebben a módban a zene vagy beszéd ütemére különböző színekben villog.

A kezelése roppant egyszerű. Egy kis tolókapcsolóval tudjuk bekapcsolni a lámpát, a fényerőt egy hagyományos potenciométerrel szabályozhatjuk, a különböző módok között a MODE gomb megnyomásával válthatunk és az értékek beállítására egy nyomógombként is működő billenőkapcsoló szolgál. A kijelzőről minden adat leolvasható, az akkumulátor töltöttséget is megjeleníti.

Teljesítmény, fényerő
Ez a pici kis lámpa 5W teljesítményre képes ami fél méter távolságból nézve 605 LUX-ot jelent.

A csomag tartalma:
1 db Godox R1 LED lámpa
1 db mágneses csatlakozású dóm diffúzor
1 db USB-C kábel
1 db vakusaru adapter
2 db kétoldalas 3M rögzítő

Godox M1 LED lámpa

A Godox M1 lámpa képességeiben megegyezik az R1-el, a különbség a formában van, mivel ez egy nagyobb téglalap alakú lámpa, több LED-del és nagyobb teljesítménnyel.
A felépítése még komolyabb masszívabb mint az R1-nek, a háza szintén aluminium.
A felfogatáshoz egy több ponton csukló aluminium kart is rögzítettek a lámpához, ami tele van 1/4″-os menetekkel. Jól látszik, hogy a tervezés során figyelembe vették a videósok igényeit, tökéletesen illeszthető különböző kamera stabilizátorokhoz, cage-hez. Ezt a kart használhatjuk asztali támasztónak is.
A csomagban itt is megtalálható a vakusaru rögzítéshez szükséges adapter, így közvetlenül a fényképezőgépre is tehetjük.

Teljesítmény, fényerő, további műszaki adatok
Az M1 lámpa teljesítménye 13W ami 1700LUX-ot jelent. Tölteni USB-C csatlakozón keresztül tudjuk akár 3A-es töltővel is, ez körülbelül 2 órát vesz igénybe.
2410mAh-ás beépített akkumulátorral rendelkezik, ez körülbelül 150 perc működési időt biztosít.

A csomag tartalma:
1 db Godox M1 LED lámpa
1 db USB-C kábel
1 db vakusaru adapter
1 db tok

Az egyetlen hiányérzetem ami az R1 és az M1 lámpák esetében is megvan a vakufunkció. Minden adott lenne hozzá mégis kihagyták belőle.

De itt van a

Godox LF308 LED lámpa / vaku

mely, pont ezért a hiányosságért kárpótol.

Kinézetében ez a lámpa pont olyan mint bármely hasonló kis méretű LED tabló, az elején a négyszárnyú terelő segítségével tovább lehet irányítani a fényt. A hátoldalán viszont a megszokott kezelőszervek mellett szinkroncsatlakozó és LED/Vaku funkcióváltó gombot is találunk.

Hagyományos LED üzemmódban lehetőségünk van a fényerő (0 -100%) és a színhőmérséklet (3300 – 5600 Kelvin) állítására.
Az LF308 lámpa 18W teljesítményre képes, a három lámpa közül ez a legnagyobb. Ez 1200 LUX-ot jelent 1 méter távolságból.

A vaku üzemmód máris izgalmasabb! Eddig a Godox kínálatában csak a nagy Bowens bajonettes FV-150 és FV-200 lámpáknál volt vaku üzemmód.
A teljesítmény 1/1 – 1/8 tartományban változtatható 1/3 blendénként.
Ami kimondottan tetszik, hogy vaku módban is változtatható a színhőmérséklet a teljes tartományban és HSS gyorsszinkront is támogat.

Hogy viszonyul a fényerő egy rendszervakuhoz képest?

ISO100, 1/125sec, F/4, 1m távolságból
Bal: LF308Bi LED vaku 1/1 teljesítményen 3300K
Közép: LF308Bi LED vaku 1/1 teljesítményen 5600K
Jobb: TT685 rendszervaku 1/64 teljesítményen

Ez a LED lámpa körülbelül 4000 kelvin színhőmérsékletnél képes a legnagyobb fényerőre, a két szélső állásban (3300K ill. 5600K) körülbelül fél blendével kevesebb fényt ad.
A rendszervakuhoz viszonyítva a várakozásoknak megfelelően töredéke fényt képes leadni. A LED lámpa maximális fényerőn villanva a rendszervaku 1/64 teljesítményének felel meg.

A Godox követi a hagyományait és itt is az X kioldó rendszert használhatjuk, melynek vevője a lámpába épített. Így akár az X1, X2, Xpro vagy XT16 kioldókat is használhatjuk a fényképezőgépünkön.

Ez a lámpa telefonról is távvezérelhető a GodoxPhoto app segítségével.

Az energiaellátást a csomagban lévő hálózati adapter segítségével vagy külön vásárolható Sony NP-Fxx típusú akkumulátorral lehetséges.
A lámpa összesen 308 LED-et tartalmaz melynek fele (154 db) fehér másik fele sárga.

A csomag tartalma:
1 db Godox LF308Bi LED lámpa
1 db diffúzor
1 db hálózati adapter
1 db vakusaru adapter
1 db vakutalp
1 db kézi markolat

Összehasonlítás, összegzés

ISO100, F2.8, 1/125sec, 1 méter
Bal: LF308Bi, Közép: M1, Jobb: R1

A fenti képen a három LED lámpa maximális fényerejének összehasonlítása látható.
A következő képen pedig az, hogy mekkora érzékenység szükséges, hogy a három lámpa közel azonos expót adjon.

F2.8, 1/125sec, 1 méter
Bal: LF308Bi, Közép: M1, Jobb: R1

Az R1 és M1 LED lámpák sokoldalúan használható kiegészítők videózáshoz vagy RGB móduknak köszönhetően színes fényfestéshez, hosszú záridős fotókhoz fény effektnek. Remek kiegészítők lehetnek mobiltelefon mellé is!
Az LF308 pedig riportokhoz vagy természetes fény mellé derítésnek beltérben.

Árak és link a termékekhez:
Godox R1: 37.500.- Ft
Godox M1: 55.900.- Ft
Godox LF308Bi: 29.900.- Ft

Similar Posts