Teszt: Godox FV150 LED lámpa és vaku

A Godox új, egyfajta hibrid LED lámpáját próbáltam, és nagyon tetszett. Ez lesz a jövő vajon? Megszűnnek-e idővel a villanócsöves, kondenzátoros, hagyományos vakuk?

Mára eljutott odáig a LED technológia, hogy a diódák nem csak világítani tudnak, de precízen, szabályozott módon villanni is. Ekképpen a Godox FV150 jó társ lehet fotózáshoz és videózáshoz egyaránt. Az állandófényű üzem jó mindkettőhöz, a villanófény csak fotózáshoz, az effektvilágítás pedig csak mozgóképhez.

Külső

Az FV150 egy nagyobbacska méretű lámpatest, akkora, mint egy hagyományos, 600-800Ws-os stúdióvaku, a tömege több mint 3kg. Az elején Bowens bajonett veszi körül a hatalmas, köralakú COB LEDet, a kezelőfelület pedig a hátulján helyezkedik el. Egyszerű, egyértelmű kijelző és gombok.

A ház szinte minden oldalán szellőzőnyílásokat kapunk, és aktív hűtés is beépítésre került, mégpedig nem a ház belsejébe, ahogy a vakuknál szokás, hanem a ház alján terpeszkedik egy méretes ventillátor. Erre szükség is van, mert egy ekkora LED azért már termelgeti a hőt. A venti mellett találjuk az ernyőtartó foglalatot. A LED-et tároláskor egy áttetsző műanyag kupak védi, ami a bajonettbe illeszthető.

Az FV150-et állványra tenni és függeszteni is lehet, a szorítómechanizmusa pedig egy új megoldás a Godoxtól. Volt itt már minden, fogazattal ellátott szorítás, papírsurlódással megoldott szorítás, ebbe most éppen egy harmadik verzió került: fogazat található a szorítókorongokban, de a fogak között gumilap van, ami alapvetően sík, könnyen billenthető a lámpa kilazítva, de ha a fogak szorításkor zárni kezdenek, a gumi felveszi az alakjukat, és biztosan tart akkor is, ha egy nagyobb fényformáló próbálna engedelmeskedni a gravitációnak. Szerintem ez jobb megoldás, mint a sima fogazat, ahol lazítás után is „röcögősen” tudjuk billenteni a vakufejet, és csak koptatjuk a fogakat.

Működés

A Godox FV150 egy 230V-os hálózatról működő lámpa. 150W teljesítményű, de a Godox gyárt 200W-osat is, bár e cikk írásakor azt még itthon nem lehetett kapni. Az 5600K színhőméréskletű, 150W-os LED fényereje egy kb 800-1000W-os halogén lámpáénak felel meg. Legalábbis amikor állandófény üzemmódban van a lámpa. Az FV150 egyedi tulajdonsága viszont az, hogy állíthatjuk vaku üzemmódba is, ekkor villanófényként működik. Sajnos a villanási idejéről nincs adat a gyártónál, eszközöm meg nincs amivel megmérhetném. A tesztem alapján azért nem ér fel egy komolyabb hagyományos vaku villanási idejével, cserébe viszont vaku üzemmódban az FV150 HSS vakuként működik, tehát gyakorlatilag 1/8000s-ig bármilyen záridővel tudjuk használni, nem kell szinkronproblémákkal foglalkozni.

Vaku módban 1/1 és 1/16 közt szabályozhatjuk a lámpa erejét, 1/1-en és 1/160s záridő mellett a lámpa sacc/kb 2 fényértékkel erősebb fényt tud kibocsájtani, mint folyamatos fényként 100% erőn. 1/640s-on (és 1/1 vakuerőn) ad olyan erős fényt, mint folyamatos fényként 100%-on. Ez ebből a táblázatból jól látszik:

Vakuként használva én olyan 50-60Ws-ra saccolnám az erejét, szóval azért nem valami bika, de műteremben, beltérben a mai ISO-teljesítményű gépekkel jó lehet. Ugyanakkor a folyamatos fényű világítás annyira jó móka, hogy a leendő tulajdonosok jó eséllyel úgyis így fogják használni a legtöbbet, hacsak nincs szükség arra a +2 FÉ erőre, amit csak a vaku üzemmódja tud nyújtani. A 200Ws-os pedig 70-80Ws lehet.

Ami a lámpa színhőmérsékletét illeti a gyári adat szerint 5600K. A teszten nekem egy kicsit alacsonyabb jött ki, de a mérésem nem tesztlabor igényességű. A hungarocellre mondják, hogy naturális fehér (és ugye nem UV reagens), ha ez igaz, akkor azon 5450K-t lehetett mérni, és +12 Tintet, tehát a LED fénye egy kicsit zöldes árnyalatú. Ugyanakkor – számomra – meglepő, hogy vaku módban is ugyanezek az értékek jöttek ki, vagyis a színhőmérséklet állandó, függetlenül az üzemmódtól és a vakuerőtől is, ugyanis minimum és maximum erőn is ennyi volt. A LED-nek tehát nem igazán van olyan jellegű fénykarakterisztikája, mint egy xenon villanócsőnek. Ez óriási lehetőségeket rejt magában, de kell még pár év, hogy olyan teljesítményű LED-et tudjanak fejleszteni, ami mondjuk felér egy 600Ws-os vaku fényerejével.

A képekhez a Godox FV150-et használatam főfényként, súrlófényként a Godox S30-at, plusz derítőlapok, meg pici rásegítés a derítéshez egy Godox M150-nel.

És most jön a bónusz: az FV150 tud úgy is működni, hogy modellfényként a folyamatos fény világít, majd exponáláskor vakuként villan. Akár 100%-os erőn is tud modellfényként működni, a váltás pedig olyan gyorsan történik, hogy szemmel szinte nem is látható. Ha a modellfény gyengébb és a villanás erősebb, akkor lehet látni, hogy egy századmásodpercre erősebbet villan exponáláskor, mint ahogy addig világított. De fordított esetben, ha a modellfény erősebb, a villanás viszont gyengébb, akkor nem is látni, hogy az expozíció idejére leveszi a fényerőt. Márpedig leveszi, kipróbáltam. Mivel a modellfény és a villanófény teljesen azonos színhőmérsékletű, ezt nem tudom máshogy nevezni, minthogy ZSENIÁLIS!!!

A Godox FV150-ben beépített 2.4GHz-es vevő is van, ami azt jelenti, hogy vaku módban vezérelni tudjuk a Godox XPro-val, X2-T-vel, vagy bármelyik Godox rendszervakuval, ami tud Masterként működni. A villanófény erejét tudjuk szabályozni, illetve a modellfényt ki-be kapcsolni. Ezen kívül a Godox LED-lámpa vezérlése is belekerült, kapunk hozzá kis távirányítót is, amivel folyamatos fény üzemmódban vezérelni tudjuk.

Videósok számára van még egy kis extra adalék, a fényeffektek. Filmkészítéshez az FV150 8-féle fényeffektet tud utánozni az állandó, és a villanófényt kombinálva. Valahogy így (természetesen mind fehér fény, de a valódi effekt elérése csak színfóliázás kérdése):

  • FX1: folyamatos, szabályos villogás, kb mint egy autó irányjelzője
  • FX2: lassabban, de szabályosan villogó fény, kb. mint egy közlekedési lámpa sárgája
  • FX3: folyamatos fény, rendszeretlenebb hosszúságú megszakításokkal, kb. mint egy kontaktos mennyezeti világítás
  • FX4: villámlás effekt szabályos időközönként
  • FX5: villámlás effekt szabályos időközönként, de ritkábban
  • FX6: villámlás effekt rendszertelebb időközönként
  • FX7: TV-képernyő vibrálása (folyamatos fény változó intenzitással)
  • FX8: folyamatos fény, szabályos időközönkénti gyors vibrálással (a gyártó szerint törött villanykörte, szerintem inkább olyan mintha a lámpa előtt elhúzna 200zal egy szerelvény, aminek az ablakain átvibrál a fény. Epilepsziások ezt hanyagolják, belefájdult a fejem, mire leírtam ezt a 4 sort és közben villogott.

Videón illusztrálva:

Összegzés

Egyszerűen imádom! Régen hozott ennyire lázba bármilyen vaku, vagy LED lámpa. Ott tart most a LED a világítástechnikában, ahol a mirrorless tartott a DSLR-ek közt pár évvel ezelőtt. Hogy teljesítményben még nem tud annyit, de ott vannak a kis apróságok, a kis extrák, amit a túloldalon csak a mirrorless, itt a stúdiótechnika oldalon meg csak a LED tud. Most fordult meg a fejemben először, hogy ez lesz a jövő. Meglátjátok! Csak kell még pár év, de már most is nagyon jó cucc ez! Mindezért elkérnek 149.000 Ft-ot, ami valljuk be nem sok.

Godox FV150

LED lámpa és LED vaku, 150W teljesítménnyel

149.000 Ft

Similar Posts